HERŞEY BİR HAYAL İLE BAŞLADI...

Yazdır
Paylaş
Evrensel House Yönetim Kurulu Başkanı Emine Kuruoğlu, ‘Sinop Balık Atölyesi’ projesini hayata geçiriyor. Hayali olan projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Kuruoğlu, “Sinop Balık Atölyesi, hem balık tutma hem de balık pişirmeyi kapsayan bir atölyesi olması nedeni ile de belki de Türkiye de ve Dünya da bir ilk olacak” dedi.
HERŞEY BİR HAYAL İLE BAŞLADI...
Sinoplu Emine Kuruoğlu, KOSGEB’den aldığı destekle ‘Sinop Balık Atölyesi’ projesini hayata geçiriyor. Sinop’tan uzun yıllar ayrı kaldığını belirten Kuruoğlu, “Üniversite ve sonrasında işim nedeni ile memleketimden ayrı yaşasam da,  evim, ailem, akrabalarım, güzel Sinop’umla bağım kuvvetle sürdü. Yaz tatillerini hep ailemle Sinop’ ta geçirdim. Son yıllarda, annem yalnız olduğundan ona destek olmak için ve hem de uçak imkanı olduğu için Sinop’a daha sık gelip gidebiliyorum. Şimdilerde, bilgi, birikim ve deneyimimi, memleketime nasıl katkı koyabilirim düşüncesi ile Sinop’ ta sahile yakın anne dedemden gelen arazime yaptırdığım bahçeli evimi, başta Balık Atölyesi olmak üzere. “Tematik Atölye Konaklaması” ile projelendirmeye karar verdim” dedi.

Projeyi KOSGEB’e sunduğunu ve heyecanla karşılandığını belirten Kuruoğlu, “Tematik Atölye projemdeki motivasyonum, hem güzel memleketim Sinop’u, Türkiye ve Dünya‘ya, yemek, kültür, doğa ve tarihi ile tanıtmış olmak, hem de gelen misafirlere “anne sıcaklığındaki ve anne tadındaki yemeklerle” bir butik konaklama hizmeti vermekti. Bu amaçla KOSGEB e yeni girişimci desteğine başvurdum. KOSGEB projemi, çok sıra dışı, yeni ve heyecan verici buldu. Aynı zamanda Sinop’un pasif sezonları olan sonbahar, ilkbahar aylarına yönelik olduğu için katkısının çok yüksek olacağını düşünerek Şubat 2018 projemi kabul etti. Mart 2018 de, Evrensel House isimli şirketimi kurdum. Böylelikle ev tipi konaklama ve yemek atölyesi temalı proje çalışmalarım başlamış oldu” diye konuştu.

“İLK PROJEMİZ SİNOP BALIK ATÖLYESİ”
“Atalarımdan gelen balık tutmak ve pişirme geleneği bana hep çok heyecan verdi” diyen Kuruoğlu, Çocukluğumun ve gençlik yıllarımın balık rituelleri hala belleğinde capcanlı. Şimdiki balıkçı çay bahçelerinin orada olan bugünkü evimizin bulunduğu yerde eskiden bir ahşap ağ mağazamız vardı. Merdivenle çıkılan bölmede babamlar ağ yapardı. Zaman zaman kayıklarımız da çekilirdi içine. Bu mağazanın bir kenarına babam Sinop un ilk balıkçılık dükkanını açmıştı. Sanırım 13 -14 yaşlarındaydım. Babam çapari bağlamayı ve file yapmayı öğretmişti bana. Bu dükkanda, halat, şamandıra, kurşun, boya vb. gibi profesyonel balıkçı malzemelerinin yanında, amatör balıkçılara yönelik olarak da çapari yapıp satardık. Yaptığımız çaparileri ipe geçirip dükkanın cam vitrinine sıra ile asardık. Kaz tüyü,  kırmızı ipek ipliği, fırdöndüsü, kurşunu ve misinasıyla, dükkanımızın camında sıra sıra 5’li, 7’li, 9’lu, 11’li irili ufaklı çapariler bugün gibi gözümün önünde. Babam bana file yapmayı da öğretmişti. Şimdi bu hafta sonu konuklarımız ile  birlikte atölye de sembolik olarak file dokuması da yapacağız,  fileye her birimiz bir  göz atarken  birlikte babamı, o güzel hatıralarımızı anacağız” dedi.

“İlk Sinop Balık atölyemiz bu hafta sonu gerçekleşiyor” diyen Kuruoğlu, “Atölyeye katılan konuklarımız ile yaguma (babamlar yakamoz değil yaguma derdi) ışıltısında balık avlayacağız ve birlikte balığı pişireceğiz. İlk Sinop Balık Atölyesi katılımcılar İstanbul’dan geliyorlar. Atölye bir ilki oluşturacak. Balık avlama ve balık pişirmede katılımcılar bir fiil çalışacaklar ve süreci heyecanla deneyimleyecekler. Balığın ağla tutulması, ağdan çıkartılması, balığın ayıklanması, ızgara yapılmak üzere sosuyla birlikte hazırlanması, mangalın yakılması, balığın pişirilmesi, salata vb hazırlıklarının yapılması, masanın kurulması gibi tüm aşamalarda katılımcılar sürece dahil olacaklar. Annemin (Müjgan) öncülüğünde kızım ve ben 3 nesil olarak,  misafirlere tüm Sinop balık pişirme ritüelini adım adım yaşatacağız. Bu arada atölyede babamın, şapkası, atkısı, ağ iğneleri, file kalıbı, vb. onu yaşatan ve sembolize den eşyaları mini bir köşede sergileyeceğim. Böylelikle babam, bana geçirdiği yaratıcı, yenilikçi heyecanlı ruhu ile atölyemize eşlik edecek.

Ayrıca misafirlerime bir de sürprizim olacak. Kendim yıllardır tuzlu balık ve lakerda yaptığım için şimdi “Emine usulü lakerda”yı konuklarıma tattıracağım.

 

“SİNOP BALIK ATÖLYESİ  BİR İLK OLACAK”
Çok eski tarihlerden beri balıkçı ve liman kenti olan Sinop’ un balık avlama ve tutma ritüeli Türkiye ye ve Dünya’ya tanıtacak. Aynı şekilde Sinoplulara pasif sezonların turizme açılabileceğini göstermek için de bir örnek olacak. Gelecekte yaz aylarının haricinde, özellikle sonbahar ve ilkbaharda turistlerin yemek ve kültür turizmi için Sinop’ a yoğun olarak geldiğini gördüğümde bu öncü hareketimin sonuçlarını görmüş olacağım, hayallerim ve inandığım gerçek olmuş olacak” dedi.

Sinop Balık Atölyesi’nin hedef kitlesi ve pazarından da bahseden Kuruoğlu, “Sinop Balık Atölyesi’nin hedef kitlesi,  yaz sezonundan ve kalabalık mevsimden çok sakinliği seven, bu nedenle sonbahar ve ilkbahar aylarını tercih eden;   tarih, doğa, yemek ve kültür turizmine meraklı, entelektüel düzeyi yüksek, butik yerli ve yabancı gurme turistlerdir. Bu kişiler, yerel ve evrensel değerlerin bütünleştiği, özgün ve aynı zamanda kaliteli hizmeti tercih eden butik etkinlik, seyahat ve atölyelere meraklılardır. Konuklar, Türkiye’nin değişik ilerinden, özellikle metropollerden gelebileceği gibi, dünyanın değişik yerlerinden de Sinop balık Atölyesine katılabileceklerdir” şeklinde konuştu.

“HAYALLERİM GERÇEK OLUYOR”

Projenin  geçen sene bir hayal ile başladığını anlatan Emine Kuruoğlu, “Yenilikçi,  yaratıcı  ve sıra dışı olan bu projemi hemen bir yıl sonra gerçekleştireceğim için çok mutluyum.  Sinop Balık Atölyesi proje hazırlıklarını başladığımdan beri Sinop lu hemşerilerim beni çok destekledi, özellikle babamın yakın arkadaşlarından  babamı ve  babamın balıkçılık anılarını  dinlemek  beni çok duygulandırdı  ve  doğru  yolda olduğuma  dair inancımı destekledi.  Beni destekleyen başta  babamın balıkçı arkadaşları olmak üzere,  tüm Sinop’ lu  hemşerilerime çok teşekkür ederim. Sinop Balık Atölyesi , hem balık tutma hem de  balık pişirmeyi  kapsayan bir Atölyesi  olması nedeni ile de belki de  Türkiye de ve Dünya da bir ilk olacak.  Beni çok heyecanlandıran  ve  Sinop kültür belleğinin yaşatılmasına katkı verecek bu projemi,   başta babam ve annem  olmak üzere tüm aileme, memleketime  ve vatanıma bir sorumluluğum olarak algılıyorum. Aynı zamanda kızım Ece’nin,  annem ve benimle birlikte  3. nesil olarak  bu projeye ilgi ve heyecan duyması , sahiplenmesi beni çok mutlu ediyor. Umarım  bu ilkini başlattığım Balık Atölyesi  projesi Sinop’ ta  yaygınlaşır ve bilinen en eski  liman ve balık kentlerinden biri olan Sinop’umuz butik balık turizminde  ülkemizde ve dünya da öncü yerini alır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

HABER ETİKET :
HABER ETİKET :
[335 Gösterim]
[Tarih (yy/aa/gg) : 2018-10-12]
Adınız :
E-Mail Adresiniz :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
   
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ
E-GAZETE