Çocuklar hem öğrenecek hem eğlenecek

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:26   Okunma Sayısı: 4206
Zübeyde Hanım Anaokulunun hazırladığı 37 bin 896 Euro bütçeli “Orff-Schulwerk ile Mutfakta Sesler” isimli proje kabul edildi. Proje ile ünlü pedagog ve besteci Carl Orff’un, Orff-Schulwerk eğitim sistemiyle anaokulunda müzik dersinin geliştirilerek çocukların özgüvenli ve vizyonları açık kişiler olmalarına müziğin bütünsel etkileyici gücü ile yardımcı olması amaçlanacak.

Zübeyde Hanım Anaokulunun Türkiye Ulusal Ajansı, Erasmus+ Ana Eylem 1, Okul Eğitimi Personel Hareketliliği kapsamında 2015 yılı teklif çağırısı döneminde sunmuş olduğu Ve Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı IPA IV İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel  Programı Fonundan Desteklenmeye Hak Kazanan “Orff-Shulwerk İle Mutfaktan Sesler” İsimli projenin tanıtım toplantısı dün yapıldı.

Anaokulunun toplantı salonunda gerçekleşen program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.  Okul müdürü Ş. Gül Çakır, burada yaptığı konuşmada projenin amacıyla ilgili olarak, “ Ünlü pedagog ve besteci Carl Orff’un, Orff-Schulwerk eğitim sistemiyle anaokulumuzda müzik dersini geliştirerek 4-6 yaş arasındaki çocuklarımızın bu dönemde bireysel yaratıcılıklarını keşfederek, ifade güçlerini geliştirerek özgüvenli ve vizyonları açık kişiler olmalarına müziğin bütünsel etkileyici gücü ile yardımcı olmaktır” dedi.

YURT DIŞINDA EĞİTİM GÖRECEKLER

Bu metodun dünyanın birçok ülkesinde başarıyla uygulandığını ve güzel sonuçlar elde edildiğini belirten Çakır, “Nitekim birinciliği elinde tutan Finlandiya okullarında Orff sistemi uzun zamandır uygulanmaktadır. Bu nedenle 6 personelimizin (4 öğretmen + 2 personel) eğitim ve öğretim amacıyla Avusturya ve Finlandiya da 10’ar gün mesleki gelişimine yönelik kurslara katılması planlanmaktadır. Finlandiya-Valkeala’da ve Avusturya-Salzbur’da düzenlenen Uluslararası "Elementer Müzik ve Pedagoji” temel eğitim tekniklerine katılacak olan personelimiz 10’ar gün süre ile alacakları bu eğitimler ile projemizde arzuladığımız kaliteye ulaşmak için en profesyonel hocalar ve ekiplerle çalışmayı planlamaktadır.  Bu faaliyetler neticesinde öğretmenlerimiz ve personelimiz Elementer Müzik ve Hareket Eğitimi’ni genel hatlarıyla tanıyabilme Okul müzik derslerinde Orff`un pedagojik fikirlerini içerik ve yöntem olarak kullanabilmek için bilinç ve temel donanım kazanabilme yetisine sahip olacaklardır. Müzik eğitiminde Orff yaklaşımının Sinop’ta yaygın kullanılmasının yolunu açacak olan projemiz, Avusturya, Finlandiya ve Türkiye işbirliği içinde yürütülecektir” diye konuştu.

SONRASINDA ETKİNLİK DÜZENLENECEK

 “Okulda Orff müzik aletlerinin bulunduğu müzik atölyesi oluşturarak bu bilgileri okulda öğrencilerinin eğitim sürecine katacaktır” diyen Okul müdürü Ş. Gül Çakır, konuşmasını şu sözlerle noktaladı;

“İlk etapta onların müzik potansiyelini geliştirebilecekleri mutfak aletleriyle müzik & ritm eğitimi (Orff öğretisi yaklaşımında) vereceklerdir. Okul içi eğitimler sırasında 4-6 yaş grubu 40 kişilik bir solo ekibi oluşturulacaktır. Sonrasında ise Mutfaktan Sesler Solosu ve Perküsyon Konseri adı altında bir etkinlik düzenlenecektir. Etkinliğe daha önce Ankara Alman Kültür Merkezi ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin davetlisi olarak Berlin’den gelen Nadishana & Kuckhermann Duo İkilisi okulumuz tarafından tekrar ilimize davet edilerek öğrencilerimizle birlikte solo konser vermesi sağlanacaktır”

“BİREYİN ÖZEL YETENEĞE SAHİP OLMASI BEKLENMEZ”

Sinop Üniversitesi Öğretim Görevlisi Esra Yücesan ise programda okulöncesinde Orff-Shulwerk yaklaşımıyla ilgili sunumunu gerçekleştirdi. Yücecan, “Genel anlamıyla Orff-Schulwerk, besteci Carl Orff ve dans eğitmeni Dorothee Günther tarafından geliştirilmiş müzik, hareket ve konuşma, söz unsurlarını bütünleştiren bir müzik eğitim yaşantıları olarak tanımlanabilir. Bu ‘müzik ve hareket eğitimi’ elementer müzik yapma  kavramı ile ilgilidir. Orff  Schulwerk’ te müzik yapmak için, bireyin özel yeteneğe sahip olması beklenmez.  Önemli olan bireyin içinde var olan müziği ve müzik yapma duygusunu, en temel ve saf haliyle dışa vurabilmesidir. Bunu yapabilmek için gerekli olan ilk şey, bireyin kendi potansiyelinin farkına varabilmesidir” dedi.

Yücesan, “Orff-Schulwerk’ in önemli bir kuralı, uygulandığı ülkenin kültürünü çıkış noktası olarak almasıdır. Günümüz itibariyle Orff-Schulwerk’ in gelmiş olduğu noktaya bakıldığında, tüm dünyada yaygınlık kazandığı ve uygulandığı, her ülkenin kendi kültürel özelliklerine uyarlandığı görülür. Bugün Salzburg’ da Orff Schulwerk Forum çatısı altında dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren çok sayıda kuruluş bulunmaktadır” sözlerini kaydetti.

37 bin 896 Euro bütçeli proje 2016 Aralık ayı sonunda sona erecek.

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI