DENGELİ TURİZM İÇİN DIŞ PAZAR ÖNEMLİ

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:42   Okunma Sayısı: 7811
Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, Sinop’ta dengeli bir turizm sezonunun yaşanabilmesi için dış pazarın önemine dikkat çekti. Kaya; “Balatlar Kilisesine çok ilgi göstereceğini düşündüğümüz Rus’ların dikkatini Sinop’a çekmek ve Sinop’un bir Noel Baba, bir Meryem Ana gibi dini ziyaretlere ev sahipliği yapma fırsatını yakalaması pekala mümkündür” dedi.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, Ahmet Çobanoğlu ve Hayrettin Bozkurt ile birlikte dün basın toplantısı düzenledi. Vira Otelde gerçekleşen toplantıda dernek başkanı Cemalettin Kaya, Sinop turizmi için neler yapılması gerektiğini dile getirdi. Dernek olarak Sinop’ta turizm sektörünün geleceğine katkı sunmayı hedeflediklerini belirten Kaya,  2015 ve 2016 yıllarında turizm sektörünün büyük problemler yaşadığına dikkat çekti.  Sinop’un, Karadeniz bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri olma potansiyeline sahip olduğuna vurgu yapan Kaya; “sektörün küçüklüğü ve siyasi destek alamıyor olmamız nedeniyle bu güne kadar bir türlü realize edemedik” dedi.

“DIŞ PAZARI ÖNEMSİYORUZ”

Sinop’ta turizmin canlanması için dış pazara yönelik çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyleyen Kaya; “Turizm’de iç Pazar kadar dışarıdan gelen turistin önemi hepimizce malumdur. Daha dengeli bir turizm sezonu yaşamak açısından dış pazarımızı da arttırmamız önemlidir. Yabancı turistin artması , turizm gelirleri ve hizmet kalitesini artırarak, daha çok sayıda tesisin kurulmasına ve daha yüksek kar marjlı ticaretin oluşmasına da katkı sağlayacaktır. “Sinop’a yabancı turist neden gelsin ki? Yerlisi gelse o da yeter. Zaten trafik problemi oluyor. Tesis yok ki, vb…” diyenleri duyar gibiyiz. Biz ise şöyle diyoruz: Ne kadar geniş bir yelpazeye hitap edebilirsek, o kadar seçme şansımız olur, kazancımız artar, kaliteli tesisler artar. O zaman yazın da kuru kalabalıktan kurtulabiliriz. Ya da sonuçta hiç olmazsa çektiğimiz sıkıntıya değer. Üstelik talep artışının tesis sayısı ve kalitesi açısından olumlu katkı sağlayacağı da aşikardır” diye konuştu.

“YÜZYILLARDIR HOŞGÖRÜLÜ DEVLETLERİMİZLE ÖVÜNÜRÜZ”

“Bugün her ne kadar bazı çatlak sesler çıkıp ırk ve din ayrımcılığı yapmaya çalışsa da, biz Anadolu’da yüzyıllardır hoşgörülü devletlerimizle övünürüz” diyen Kaya; “Çeşitli din ve etnik kökenden halklar, bir arada barış içinde uzun yıllar yaşadığımızı anlatırız. Bugün Sümela’ya, Meryem Ana Kilisesi’ni, Noel baba kilisesini, Ayasofya’yı, vb pek çok kiliseyi ziyaret eden bir sürü turist var. Türkiye Cumhuriyetinin büyüklüğüne güvenemeyenler böyle şeylerden korkuyor olabilir. Fakat bize göre bunlar bizi zayıflatmaz, güçlendirir. Yeter ki biz kendimize inanalım. Zaten devlet yöneticilerimiz da böyle düşünüyor olmalı ki, yabancı turistler – özellikle de Rus ve İran- gelsin diye çeşitli teşvikler hazırlıyorlar. Daha bu ay başında Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı şu açıklamayı yaptı: "Geçen yıl 7 havaalanına turist getiren charter uçaklara, uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği veriyorduk. Ayrıca 200’ü geçen, 200’den fazla turist getiren charter uçaklara da yüzde 30 fazlasıyla 7 bin 800 dolar yakıt desteği veriyorduk. Bu yıl desteğimizin kapsamını biraz daha genişlettik. Sadece charter uçaklarına değil, aynı zamanda birçok havaalanımız için tarifeli uçaklara da yakıt desteği vermeye başladık. Şu anda yakıt desteği alacak havaalanlarımız, Gazipaşa Alanya, Antalya, Muğla Dalaman, Milas Bodrum, İzmir Adnan Menderes, Kütahya Zafer, Trabzon, Denizli Çardak, Isparta, Eskişehir, Ordu Giresun, Samsun ve son ilaveler de Erzurum ve İstanbul Sabiha Gökçen'dir." Peki biz bunun neresindeyiz? Tabii ki hiçbir yerinde değiliz her zamanki gibi. Biz de işte bu noktada araya girip Kütahya, Denizli, Erzurum hatta Samsun’un bile pay almaya çalıştığı bu pastadan payımızı neden almayalım diyoruz” şeklinde konuştu.

 

“BALATLAR KİLİSESİ  ÇOK İLGİ GÖRECEKTİR”

 

Dernek olarak Sinop’ta turizmin gelişmesi için bir takım çalışmalar yürüttüklerini belirten Kaya; “Tarihsel olarak belki Sümela’dan daha önemli bir kilise olan Balatlar Kilisesine çok ilgi göstereceğini düşündüğümüz Rus’ların dikkatini Sinop’a çekmek ve Sinop’un bir Noel Baba, bir Meryem Ana gibi dini ziyaretlere ev sahipliği yapma fırsatını yakalaması pekala mümkündür.  Sinop ile Rusya arasında 1853 deniz savaşı ile kötü başlayan ilişkiler, 1934 yılında, o zamanki iyi ilişkilerimiz çerçevesinde Sovyetler Birliği’ne Atatürk’ün emriyle 1 Mayıs törenlerine katılmak için gönderilen uçakların, Sinop Havaalanında yaptıkları hazırlık çalışmalarının anısına dikilen “Sinop-Moskova Tayyare Anıtı” ile başka bir boyut kazanmıştır. Siyasi konjonktür nedeniyle yıllarca pek gündeme gelmeyen bu konu, pek çok benzeri şey gibi unutulmuş ve kaderine terkedilmiştir. Ancak son aylarda, günümüz siyasi konjonktürüne uygun bir tarihsel malzeme haline gelmiştir.  Havaalanının geçirdiği revizyon nedeniyle bulunduğu yerden kaldırılması gereken anıt, Sinop Kültür ve Turizm Derneğinin girişimleri ile yeni terminal’de görünen bir yere tekrar dikilecektir. Anıtın, terminal binasının açılışı sırasında yeni yerinde tekrar açılışının yapılması planlanmakta ve bu açılışa konsolosluktan ve bakanlıktan üst seviyede katılım olması için görüşmeler sürmektedir. Ancak bunun başarılması, güçlü bir yerel iradeyi gerektirmektedir” ifadelerine yer verdi.

NELER YAPILABİLİR?

Kaya, önerilerini şu şekilde sıraladı; “Sinop-Moskova Tayyare Anıtı yeni yerine törenle dikilir. Gelen yetkililere Balatlar kilisesi gösterilir ve önemi anlatılır; Balatlar kilisesi tarihi açıdan Sümela kadar önemlidir. Üzerinde iyi çalışılırsa gelecekte bir Ortodoks hac noktası bile olabilir.  Havaalanının yeni terminalinin açılmasıyla daha fazla uçuşa imkan veren altyapı tanıtılır ve bağlantılar için destek istenir.  2017 yılında Samsun havaalanının tadilata girecek olması nedeniyle tarifeli uçuşların birkaç tanesi Sinop’a aktarılır (Samsun’un batısındaki ilçelere yakınlığımız bir avantaj. Günde 15 tane tarifeli uçuşu olan Samsun Havaalanının 2-3 tane uçuşunun Sinop’a aktarılması mümkündür).  Keza, Kültür ve Turizm Bakanlığının halen 15 havaalanına ,özellikle Rusya’dan gelmesi beklenen tarifeli ve tarifesiz uçuşlara verilen ve 6.000 doları bulan yakıt yardımı (ki Samsun, Ordu, Erzurum, Kütahya gibi pek çok havaalanı dahildir) kapsamına Haziran 2017’de yeni terminal binası hizmete girecek olan Sinop’un dahil edilmesi mümkündür. Üstelik Samsun havaalanının 3 ay kadar kapalı kalacak olması nedeniyle, olası teşvik kapsamlı uçuşlar nedeniyle şansımız da artabilir. Aynı şekilde Rusya'nın Soçi-Yalta-Sivastopol-İstanbul arasında Mayıs ayından itibaren feribot seferleri düzenleyeceği söylenmektedir. Sinop'un coğrafi olarak bu rotaya yakın (hatta yol üstü) olması ve yapabilirsek Balatlar kilisesinin tanıtımı ile birlikte Sinop'un da bu rotaya eklenmesi için görüşmeler yapılabilir. Sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği alınarak özellikle Rusya’da konuyla ilgili tanıtım çalışmaları başlatılır. Hazırlanacak basılı ve görsel medya ürünleri ve turizm acenteleriyle işbirliği yapılarak Sinop, Rusya’da gündeme taşınır” diye konuştu.

Öte yandan Kaya, son bir kaş yıldır yapılmayan Sinop Turizm İstişare Toplantısı’nın bu sene turizm haftası etkinlikleri kapsamında 20 Nisan’da gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi. 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI