DOĞALGAZDA SON DURUM

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:52   Okunma Sayısı: 4407
Sinop Doğalgaz altyapı işletmesini üstlenen Akmercan Sinop Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bölge Müdürü Necmettin Erikci, ilimizde doğalgaz çalışmalarında gelinen son noktayı gazetemize değerlendirdi. Erikci, 2017 yılının başlarında altyapısı tamamlanan yerlere doğalgaz verileceğini söyledi.

Sinop Doğalgaz altyapı işletmesini üstlenen Akmercan Sinop Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bölge Müdürü Necmettin Erikci, ilimizde devam eden doğalgaz çalışmaları ile ilgili en güncel verileri gazeteniz Sinop Pusulası’na anlattı. Erikci, “Biz Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 11 Haziran 2014 itibari ile Sinop ve Gerze için dağıtım yapmak üzere lisans aldık. Bu lisansın gereği nedir. Devlet ya da BOTAŞ şehirlerin girişlerine kadar bir vana bırakır. O yüksek basınçla gelen vanadan itibaren bizde bir basınç düşürme istasyonu kurarız. Basınç düşürme istasyonundan itibaren de şehrin içinde orta basınçla, düşük basınçla dağıtımı sağlarız. Yani BOTAŞ’ın getirdiği hattan itibaren şehir içi dağıtımını yapıyoruz biz. 2015 yılı itibari ile bu dağıtım hattından yaklaşık 20 km bir yer yaptık. Bu 2015 yatırımı ile birlikte yine yaklaşık 2 bin 500 dairenin kullanabileceği bir potansiyele ulaştık. Yani 300 tane binanın önüne doğalgaz kutusu koyduk ve bu 300 doğalgaz kutusu da 2 bin 500 tane daireye tekabül ediyor. 2016 yılında da yine 30 km civarında bir alt yapı yapmayı planlıyoruz. Bu 2016 yatırımının tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 9-10 bin civarında daire de doğalgaz kullanma durumuna gelmiş olacak” dedi.

“KAMULAŞTIRMA SÜRECİ UZATTI”
Ordu köyünde bulunan basınç düşürme istasyonunda ana vana inşaatı alanının BOTAŞ ile kamulaştırma sorunu olduğundan sürecin etkilediğini belirten Erikci, Danıştay’ın BOTAŞ lehine sonuçlanmasının ardından çözüme kavuştuğunu ifade etti. Erikci; “Buradaki kamulaştırma problemi çözüldü. Biz de o vananın hemen yakınında bir yer kiralıyoruz. Yani bizim adımıza EFDK kiralıyor. Orada bir basınç düşürme istasyonu inşaatına başlayacağız. Bu kiralama işlemleri yaklaşık 2 ay falan sürecek. O 2 aydan sonra da inşaatına başlayacağız. Yaklaşık 5-6 ay sürecek olan bir inşaatı var. En geç Aralık gibi biz hattımızı tamamlamış olacağız. Basınç düşürme istasyonu, ondan sonra bizim dağıtım hattımız ve 10 bin tane dairenin kullanacağı şekilde potansiyele ulaşmış olmayı planlıyoruz. 2016’nın Kasım Aralık ayı gibi” diye konuştu.

“HENÜZ GAZ VERİLMEDİ”
Sinop’a henüz gazın gelmediğini kaydeden Erikci, “O vana yeri var ama BOTAŞ henüz buraya gaz naklini yapamadı. Bafra’dan buraya gazın gelmesi gerekiyor. Henüz o gaz buraya gelemedi. Bizden kaynaklanan bir durum değil. Bafra’dan buraya gelen hat boyunca işte bazı kurumlar çalışırken hasarlar oluşmuş. O hasarların tamiratının yapılması gerekiyor. Bizim kontörlümüzde olmadığı için bir tarih veremiyorum ama en az biz Kasım-Aralık gibi bitirdiğimiz zaman umut ediyoruz ki onlarda o işleri tamamlasın. Dolayısıyla Kasım’da biz vanayı açacağız. Ondan sonra şehrin içinde gaz dolaşmaya başlayacak. 2017 yılının başında altyapısı tamamlanan yerlerde isteyen vatandaşlarımız doğalgazı kullanabilecek. Tüm Sinop’un tamamen bitmesi ise tahminen 2018 yılını bulur” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞMALARIMIZ KENT MERKEZİNDE SÜRÜYOR”

Çalışmaların şuan şehir merkezinde sürdüğünü belirten Sinop Doğalgaz altyapı işletmesini üstlenen Akmercan Sinop Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bölge Müdürü Necmettin Erikci, “Sinop Belediyesi’nin Sakarya Caddesi ile ilgili biliyorsunuz bir projesi var. Onun için buradaki çalışmalarımız belediyenin projeye başlamasına bağlı. O projeyle birlikte burada koordineli bir şekilde çalışma yapacağız. Sakarya caddesinin sağ ve sol kısımda kalan sokaklarda çalışmalarımız başladı. Sakarya caddesinin sonunu sınır kabul edersek bu kısma kadar olan her yeri Haziran’ın 15’ine kadar bitirmeyi planlıyoruz. Yazın da çalışamıyoruz, burada 2-3 ay sürecek kadar bir çalışmamız olacak” dedi.

“VATANDAŞLARDAN SABIR İSTİYORUZ”
Vatandaşlara sabırlı olmaları yönünde çağrıda bulunan Erikci, “Sinop küçük yer ama küçük yerlerde doğalgaz alt yapı çalışmaları daha sıkıntılı geçiyor.  Vatandaşlarımızdan bir isteğimiz var. Bizim çalışmalarımız boyunca biraz sabretmeleri gerekiyor. Sonuç olarak sokaklarımız dar. Bu doğalgazın da gelmesi gerekiyor. Sokakları belirli bir süre kapatmamız gerekiyor. Teknik yönden iki kere kapatmamız gerekiyor. Çünkü test yapmamız lazım. Bu süre zarfında vatandaşlarımızın biraz sabırlı olmaları gerecek. Sinop halkı çok anlayışlı ve bizleri de anlayacaklardır diye düşünüyorum. Ben yaklaşık 12 senedir bu mesleği yapıyorum. Bir çok şehirde çalıştım, gördüm.  Bu kadar fiziki şartları farklı olan bir yer görmedim.  Diğer çalıştığım yerlerde alternatifler vardı. Burada o kadar şansın yok. Sakarya caddesini kapatsan başka alternatif yok. Hiç öngörmediğimi bir şeyde var. Tarihi eser çıkma ihtimali var. Tamamen çalışmalarımızı müze kontrolünde yapıyoruz.  Müze ve belediye kontrolünde kazma işlemlerini yapıyoruz. Örneğin dün çalıştığımız yerden bir sürü hat geçmiş. Telefon hattı var, su hattı var, kanalizasyon hattı var, elektrik hattı var ve doğalgaz da geçmesi gerekiyor. Normal yerlerde kepçe kaza kaz geçiyordu ama buralarda kazma ile kazarak yol alıyoruz. O yüzden insanlarımızın sabretmesi gerekiyor. Buradaki fiziki şartları görüp insanlarımızın empati yapması lazım” sözlerini kaydetti.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI