Bu Sempozyum Sinop Tarihine Işık Tutacak

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:22   Okunma Sayısı: 7324
Sinop Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve Sinop’un tarihine ışık tutacak “Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi” Sempozyumu, yedi farklı ülkeden çok sayıda akademisyenin katılımıyla başladı.

Dün, Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde gerçekleştirilen açılış programına; Sinop Vali Vekili Mehmet Tanışır, Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Kurum amirleri, davetliler, akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Program, Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tanıtım filminin gösterimi ile başladı.

Sempozyumun açılış ve selamlama konuşmasını gerçekleştiren Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hazar Kaba, Sinop’un önemli bir arkeolojik zenginliğe sahip olduğunu belirterek, düzenlenen sempozyumun, bu zenginliğin yurtiçi ve yurtdışında tanınmasına önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Hazar Kaba, “Sinop Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak aktif eğitim ve akademi hayatına başlayalı henüz bir buçuk sene olmasına rağmen, toplam 7 farklı ülkeden 46 bilim insanını bu çatı altında toplayabilmiş olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bu hususta bu sempozyumun gerçekleşmesine sonsuz katkı sağlayan Bölüm arkadaşlarıma, asistanlarımıza, öğrencilerimize, sponsorlarımıza ve en başından beri bizleri destekleyen Sinop Üniversitesi Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanımız kıymetli hocamız Prof. Dr. Nihat Dalgın’a ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Kamil Demirci’ye sizlerin huzurunda teşekkür etmeyi bir borç bilirim” dedi.

Ardından konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Nihat Dalgın ise, Sempozyumun Sinop odaklı yeni arkeolojik çalışmalara öncülük edeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Üniversitemiz tarafından Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi Sempozyumu adı altında düzenlenen “Sinope ve Karadeniz” temalı bu ilk bilim buluşması önemli bir tarihi liman kenti olan Sinope’nin yerleşim yapısı ile arkeolojik geçmişini daha iyi anlayarak Karadeniz içindeki rolünü yeni ve güncel bulgular ışığında ortaya koymaktır. Ayrıca bu sempozyum, bizler için Sinop ve bölge arkeolojisinin uluslararası düzeyde çalışılmasında üniversitemizin öncü kurumlardan biri olma yolundaki kararlı tutumunu gösterme açısından da önem arz etmektedir. Toplamda yedi farklı ülkeden kırktan fazla akademisyenin katkıları ile gerçekleşecek olan bu sempozyumda Sinop üzerine yapılmış en yeni ve güncel arkeolojik çalışmaların sonuçları, pek çoğu ilk defa olacak şekilde, bilim dünyasına duyurulacaktır. Ayrıca önümüzdeki üç gün boyunca sürecek çalışmalar ile Sinop odaklı arkeolojik araştırmaların paylaşılacağı, üniversitemizin de daimi bir üyesi olacağı uluslararası bir çalışma platformunun da temelleri atılmış olacaktır.”

Sempozyumu düzenleyenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Sinop Vali Vekili Mehmet Tanışır da böylesine güzel bir sempozyumda bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Programda “Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi” Sempozyumuna destek sağlayan kurum ve kuruluşlara Sinop Vali Vekili Mehmet Tanışır, Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Demircİ tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

“Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi” Sempozyumu, Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dominique Kassab Tezgör tarafından gerçekleştirilen “Sinope: Karadeniz Kıyısındaki Sıra Dışı Bir Kent” başlıklı oturumu ile başladı.

13-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi” Sempozyumunda antik Sinop hakkında son arkeolojik araştırmalar ve bölgede ulaşılan yeni sonuçlar tartışılıp, Sinop’un Karadeniz tarihi içindeki yeri ve önemi konuşulacak. Türkiye dışında yedi farklı ülkeden gelecek olan elliden fazla bilim insanının sunacağı bildiriler ile gerçekleşecek olan sempozyum, Sinop'u arkeolojik ve kültürel anlamda popüler bir araştırma alanı haline getirmeyi ve kent ile ilgili araştırmalar yanında bölgeye olan kültürel ve turistik ilgiyi de artırmayı hedefliyor.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI