GERİYE DÖNÜK MAĞDURİYETLERİ TELAFİ EDİN…

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:30   Okunma Sayısı: 5503
Orman köylüsünün ekmeğiyle oynamayın, hakettikleri ücretleri ödeyin, geriye dönük mağduriyetleri telafi edin…
Bilindiği üzere 11 Ağustos 2021 tarihinde ilimize bağlı  Ayancık ve Türkeli ilçelerinde aşırı yağan yağışlar nedeniyle sel afeti olmuştur. Afette ve afet sonrası 5-6 Mayıs 2022 ‘de yağan aşırı yağışlar nedeniyle bilakis orman köylerimizin ve köylülerimizin kullandığı Ayancık ilçemize bağlı Kepez vadisi – İnaltı vadisi – Yemişli vadisi – Zindan vadisi ve Göldağı vadisi grup yolları tahrip olmuş, asfalt ve stabilize yol neredeyse hiç kalmamış, ulaşım imkanları zorlaşmıştır. 
 
Orman kooperatiflerimizin ve kooperatif ortağı orman köylülerimizin tek geçim kaynağı ormancılık faaliyetleridir. Yani ağaç kesme, ağacı rampadan sürütme ve Orman İşletme Deposuna nakliye işlerini yaparlar, bu işler karşılığı ücret alırlar. 
 
Orman köylülerimize yaptıkları nakliye işleri için, yolun asfalt - stabilize ya da ham yol olmasına göre Orman İşletmerince farklı ücret tarifesi uygulanmaktadır. Yani asfalttan yapılan taşıma ile delik deşik, çamur, ham yoldan yapılan taşımanın ücreti farklı olmaktadır haliyle. 
 
Gelgelelim; orman köylülerimizce üretimi yapılan Orman İşletmelerine ait orman emvalleri, yukarıda bahsettiğimiz grup yolları üzerinden Orman İşletmeleri ‘nin son depolarına taşındığı halde, Orman idarelerince nakliyat fiyatları tespitinde yolların selden önceki standartları esas alındığından ve fiili duruma göre hesaplama yapılmadığı için bu işi yapan orman köylülerimiz mağdur olmaktadır.
 
Yani; (Çaybaşı Köyü) Kepez ‘den Yenikonak ‘a 17-18 km ‘lik ham yoldan 4 saatte tomruk çeken orman köylümüze, sanki asfalt ya da stabilize yoldan nakliye yapmış gibi ücret ödenmektedir. ( Yenikonak-Ayancık arasının da selden sonra ham yoldan pek farkı kalmamıştır ) Asfalt ya da stabilize yoldan 30-40 dakika sürecek işi, ham yoldan 4 saatte yapabilen orman köylümüzün hem zamanı çalınmakta, hem taşıtı yıpranmakta, hem de hakettiği ücret ödenmemekte, sanki asfalt ya da stabilize yolda çalışmış gibi ücret reva görülmektedir. 
 
Orman İşletmeleri orman içi yolları yaparken, nakliyatın asıl güzergahı grup yollarına “benim Orman İşletme ağımda olmayan yol, bakmakla yükümlü değilim diyerek” maalesef bakmamaktadırlar. Bu sebeple orman köylülerimiz bir saat sürecek işi, dört saatte gerçekleştirebiliyorlar ve bunla da kalmayıp sanki asfalt yolda çalışmış gibi ücret alıyorlar.
 
Orman köylülerimizin bu mağduriyetleri 11 Agustos 2021 sel felaketinden beri devam etmektedir.
 
Orman köylümüz milli gelirden en az payı alan toplum kesimimizdir. Buna rağmen hak etmedikleri bir talepleri yoktur, çalışmalarının gerçek karşılığını istemektedirler. Lütfen köylümüzün kazandığı üç kuruşa göz dikmeyin. Herkese emeğinin karşılığını verin. Beşli çetelere her türlü Devlet garantisini vermekten, vergi afları sağlamaktan çekinmeyen Devletimiz; orman köylümüzün nakliye ücretlerine mi göz dikti? İş oralara kaldıysa, vah halimize. 
 
Yetkililerden konuyu çözmelerini bekliyor, orman köylümüzün en azından selden itibaren yaşadığı mağduriyetin giderilmesini ve 11 Ağustos 2021 ‘den beri eksik ödenen ücretlerin hesaplanarak ödenmesini talep ediyor, konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI