DENİZLERİMİZİN BAYRAMI KUTLANDI

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:50   Okunma Sayısı: 9614

Sinop'ta, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları yapıldı. Etkinlikler kapsamında protokol üyeleri deniz şehitleri anısına Karadeniz’e çelenk bıraktı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93. yıldönümü yurt genelinde olduğu gibi Sinop'ta da törenlerle kutlandı. Sinop'ta ilk tören dün İskele Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Buradaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay, törende yaptığı konuşmada "Osmanlı döneminde kapitülasyonlar nedeniyle, deniz taşımacılığının büyük bir bölümü yabancılar tarafından yapılmaktaydı" dedi.

Alpay, "Kabotaj; bir ülkenin limanları arasında ve kara sularında deniz taşımacılığı, sadece o ülke bayrağı taşıyan gemilerle yapılmasıdır. Kabotaj Kanunu ile tüm karasularında yük ve deniz taşımacılığı, deniz balıkçılığı, liman işçiliği dalgıçlık, gemi kurtarma ve benzeri faaliyetler yalnız Türk bayraklı deniz araçlarıyla Türkiye Cumhuriyeti halkına bırakılmıştır. Kabotaj Kanunu'yla Türkiye Cumhuriyeti devleti, denizdeki hakimiyetini tam olarak tesis etmiştir" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Vali Köksal Şakalar, beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı. Denize Çelenk bırakılmasının  ardından program sona erdi.

 
Törene Vali Köksal Şakalar’ın yanı sıra, Belediye Başkanı Barış Ayhan, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Halil Altıntaş, 72. Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yüzbaşı Koray Kemiksiz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Defterdar Naci Günaydın, Liman Başkanı Kazım Alpay, Kurum Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Öte yandan Sinop Valisi Köksal Şakalar da yayımladığı mesajında, “Türkiye’nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu Türk Denizciliği’nin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önem taşımakta ve 92 yıldan bu yana da ülkemizde 1 Temmuz tarihi “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanmaktadır” dedi.

Vali Şakalar, “Denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış olan Kabotaj Kanunu, denizciliğimizin daha da gelişip büyümesinde önemli rol oynamış, ülkemizin çağdaş medeniyetler düzeyine ulaşması amacıyla başlatılan kalkınma seferberliğine de büyük ivme kazandırmıştır. Limanlarımızda her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyan bu kanun ülkemizin gelişme sürecinde ise önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir. İlimizde ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda denizciliğin yeri ve önemi her geçen gün artmaktadır. 110 km'lik sahil sınırı ile limanlar, turizm faaliyetleri, tekne ve yat imalatçılığı ve balıkçılık gibi bir çok konuda Karadeniz'den istifade eden İlimizin denizcilikteki faaliyetlerini de artarak geliştirmek için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, başta deniz şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, Türk denizciliğinin gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize şükranlarımı sunuyor, Denizcilik ve Kabotaj Bayramınızı  en içten dileklerimle kutluyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

 

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI