TÜRKİYE’NİN TEK TESCİLLİSİ

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:21   Okunma Sayısı: 9533
Boyabat ilçesinde yer alan Bazalt Kayalıkları’nın Türkiye’deki tek tescilli kayalık olduğu öğrenildi. Bu doğa harikası il dışından gelen turistler ve tatilciler tarafından büyük ilgi görüyor.

Sinop'un Boyabat ilçesinde yer alan 'altıgen prizmalar' şeklinde büyük sütunlardan oluşan Boyabat Bazalt Kayalıkları görenlerin ilgisini çekiyor. Ziyaret edenlerin, görkemi karşısında hayranlık içinde kaldığı kayalıklar, 'tabiat anıtı' olarak tescil edildi. Altıgen prizma şeklinde büyük sütunlardan oluşan Boyabat Bazalt Kayalıkları'nın Türkiye'deki tek tescilli kayalık olduğu bildirildi.

Özellikle Sinop’a gelen tatilcilerin ve Sinoplu vatandaşların tercihlerinin başında gelen Boyabat bazalt kayalıkları, tabii güzelliği ve altıgen prizma yapısıyla görenleri hayran bırakıyor. Birbirine yakın üç vadide, 10 hektarlık bir alanda boyları kırk metreye ulaşan altıgen prizmalar şeklinde büyük sütunlardan oluşan Boyabat Bazalt Kayalıkları, dünyada nadir jeolojik oluşumlardan biri olarak gösteriliyor. Görenlerin hayranlık içinde kaldığı kayalıklar "tabiat anıtı" olarak tescil edildi.

"TEK TESCİLLİ BAZALT"
Bazalt kayalıkları’nın Türkiye'nin 106. tabiat anıtı olduğuna dikkat çeken Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı; “Türkiye'de 126 civarında tabiat anıtı var. Boyabat Bazalt Kayalıkları, Türkiye'deki tek tescilli bazalt olarak anıttır. Böylelikle hem ilçemize değer katıyor hem de Türkiye'nin en güzel şehirlerinden birisi olan Sinopumuza değer katıyor. Ziyaretçilerimiz gün geçtikçe artarak devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

“YILLIK 50 BİN ZİYARETÇİ”
Çakıcı, bazalt kayalıklarının yıllık 50 bin ziyaretçisi olduğunu düşündüğünü belirterek, “Şu an itibarıyla bir istatistiğimiz yok ama senede 50 bin ziyaretçisinin olduğunu düşünüyorum. Eğer biz şehrimizin diğer değerleriyle beraber tarihi çarşısıyla, kalesiyle ve mahalleleriyle beraber, diğer kültürel değerleriyle beraber bir destinasyon çizersek ben bazalt kayalıklarının Erfelek Şelalesi gibi, Ayancık İnaltı Mağarası gibi onlara değer katan ve onların da bazalt kayalıklarına, dolayısıyla ilimize değer katan bir anıtsal değer haline geleceğine inanıyorum" diye konuştu.

boyabatsesi

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI