MÜTHİŞ GERİ DÖNÜŞ!

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:47   Okunma Sayısı: 7444
Tüm Türkiye’nin merakla beklediği 1 Kasım Seçimleri dün gerçekleştirildi. 56 milyonun oy kullandığı erken seçimlerde 7 Haziranın aksine Türkiye AK Parti’ye tek başına iktidar yetkisi verdi.

Türkiye dün sandık başına gitti. 16 siyasi partinin yarıştığı seçimde 56 milyon 965 bin 99 seçmen, cezaevlerinde kurulan 358 sandıkla birlikte toplam 183 bin 518 sandıkta oy kullandı. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde resmi olmayan sonuçlara göre sandıkların yüzde 97.02'si açıldı.

Son veriler itibarıyla oyların yüzde 49.36'sını alan AK Parti 316, yüzde 25.43'ünü alan CHP 134, yüzde 11.97 oy alan MHP 41, yüzde 10.50 oy alan HDP ise 59 milletvekili çıkardı.

SEÇİMİN KAYBEDENİ MHP OLDU
7 Haziran Genel Seçimleri sonrası koalisyona yanaşmayan Milliyetçi Hareket Partisi’nin oy oranlarında büyük bir düşüş olması gözlerden kaçmadı. 7 Haziran’da 80 milletvekili çıkaran MHP’de bu sayı 1 Kasım sonrası ise neredeyse yarı yarıya düşerek 41’e geriledi. 3 ay öncesinde yaklaşık %15’lik oy oranı ile seçimi tamamlayan MHP’de bu oran 1 Kasım’da %4 gerileyerek %11’düştü.

Seçimin bir diğer kaybedeni ise Halkların Demokratik Partisi oldu. 7 Haziran’da %13 ile barajı aşarak meclise girmeyi başaran HDP, bu seçimlerde ise %2’lik bir kayıpla seçim barajını kıl payı geçti.


SİNOP’TA TABLO DEĞİŞMEDİ: 1-1
Sinop’ta toplam 762 sandıkta yaklaşık 132 bin seçmen oy kullandı. Tüm Türkiye’deki tablo gibi Sinop’ta da AK Parti’nin oylarını artırdığı görüldü. Ancak bu artış ikinci vekili meclise göndermeye yetmedi. 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi Ak Parti ve CHP birer milletvekilini parlamentoya gönderdi.  Geçtiğimiz seçimlerde ilk sıra adayı olan Cengiz Tokmak’ın yerine bu seçimlerde 1. Sırada gösterilen Nazım Maviş, AK Parti’den milletvekili olurken, CHP’de ise 7 Haziran’ın adayı Barış Karadeniz yeniden meclisin yolunu tuttu.

 

 

AK PARTİ OYLARINI ARTIRDI
7 Haziran’a 1. Sırada Cengiz Tokmak ile giren Ak Parti, Sinop genelinde %48 oy oranı almıştı. Ancak 1 Kasım’a 1. Sırada Nazım Maviş ile giren Ak Parti’de bu oran bu seçimlerde yaklaşık % 56’lara yükseldi. Sinop’taki bu artış Nazım Maviş’in 1. Sıradan aday gösterilmesinin etkili olduğu şeklinde değerlendirildi.

CHP SANDALYESİNİ YİNE KAYBETMEDİ
Haziran seçimlerinde %28lik oy oranı ile meclise Barış Karadeniz’i gönderen CHP’de ise oy oranı %1’lik bir artış ile %29 oldu. Bu seçimde yine 1. Sıradan aday gösterilen Barış Karadeniz, Nazım Maviş ile birlikte Meclisin yolunu tuttu. 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI