3 GÜN SÜRECEK OLAN SEMPOZYUM BAŞLADI

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:41   Okunma Sayısı: 6729
Sinop Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Uluslararası Gençlik ve Ahlâk Sempozyumu” dün başladı. Yarın sona erecek olan sempozyumda ülkemiz ve dünya üniversitelerinden 100’e yakın akademisyen, yazar ve eğitimci düzenlenen oturumlarla gençlik ve ahlak konularını masaya yatıracak.

“ULUSLARARASI GENÇLİK VE AHLÂK SEMPOZYUMU”
Sinop Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Uluslararası Gençlik ve Ahlâk Sempozyumu” dün başladı. Yarın sona erecek olan sempozyumda  ülkemiz ve dünya üniversitelerinden 100’e yakın akademisyen, yazar ve eğitimci düzenlenen oturumlarla gençlik ve ahlak konularını masaya yatıracak.
Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen “Uluslararası Gençlik ve Ahlâk Sempozyumu”  açılış programına; Sinop Valisi Hasan İpek, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı J. Alb. Şefaattin Serten, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gündoğdu, İl Emniyet Müdür Vekili Yüksel Ateşoğlu, Rektör Yardımcıları, Kurum ve Daire Amirleri, STK Temsilcileri, Üniversitenin Akademik ve İdari Personeli, ülkemiz ve dünya ülkelerinden katılan davetliler ile öğrenciler  katıldı.

“AHLÂK BİREYİN ÖZGÜRLÜKLERİNİ KISITLAYAN BİR MEKANİZMADIR”
Program Üniversite tarafından hazırlanan “Gençlik ve Ahâk” konulu video gösterimi ile başladı. Ardından Sinop Üniversitesi RektörüProf. Dr. Nihat Dalgın, sempozyumun açılış konuşmasını yaptı. Rektör Dalgın, konuşmasında,  gençlik ve Ahlak konularının birbirini besleyen iki önemli unsur olduğunu belirterek, “Ahlâk bireyin özgürlüklerini kısıtlayan bir mekanizmadır. Buna göre, ahlakın denetimini kabul eden genç, içinde yaşadığı toplumun ve mensubu olduğu dinin ahlak kabulleri çerçevesinde özgürlüklerinden bazılarındaki sınırlandırmayı kabul ederek, ailesinde, çevresinde ve toplumda erdemli, ahlaklı bir genç olarak anılır ve saygı görür. Bireysel özgürlüklerinden feda etmeyi düşünmeyen, ahlaki erdemlerden yoksun olan genç ise, frensiz araç gibi ne zaman nerede hangi tür kazanın, belanın ve şiddetin içerisinde olacağı belli olmadığı gibi, halk tarafından da Hak tarafından da sevilmezler. Genelde bütün gençlerimizin özelde ise Üniversite gençliğimizin derslerindeki başarıları ile doğru orantılı olarak ahlaklı ve erdemli gençler olmak için çaba sarf etmeleri en büyük temennimizdir” dedi.

“GELECEK, GENÇLERİN ELİYLE ŞEKİLLENECEK”
Daha sonra konuşan Sinop Valisi Hasan İpek ise, geleceğin gençlerin eliyle şekilleneceğini belirterek, “Gençlerimiz iyi bir Müslüman ve iyi bir insan olurlarsa, geleceğimiz de o denli güzelleşir. Gençlerimizin taşıdığı bu dinamizm ile umuyorum ki yarınlarımızı çok daha güzel olacaktır. Çünkü geleceğimiz olan gençleri ne kadar ihmal edersek aydınlık olacak yarınlarımız da o denli karanlığa terk etmiş oluruz. Bu yüzden gençlerimizin ihyası için üzerimize düşen sorumluluk her ne ise büyük bir özen ve gayret ile yerine getirmeliyiz” diye konuştu.
“GÖREBİLDİĞİNİZ YERE KADAR KOŞUN”
Konuşmasında gençlere tavsiyelerde de bulunan Vali İpek, “Gençlere şunu tavsiye etmek istiyorum. Görebildiğin yere kadar koş, oradan daha ilerisini göreceksin. Onun için azimli, iradeli ve dürüst gençler görebildikleri yere kadar koşsunlar, oradan mutlaka çok daha ilerisini, çok daha iyi yerleri görecekler” dedi.
“BÖYLE GENÇLER YETİŞTİRMELİYİZ”
Ülkemizin kararlı, iradeli gençlere ihtiyacı olduğunu belirten Vali İpek, “Ülkemizi kökten etkileyen olaylar var. Şuanda Suriye ile ilgili olaylarımız var, yine Güneydoğumuz’da zaman zaman Türkiye’nin başka yerlerine sıçrayan bir PKK terör olayları var. Ve bunlarında en önemlisi ihanetin en son noktaya ulaştığı 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve onun sonrasında yaşanan olaylar var. Şimdi biz gençlerimizi iyi yetiştiriyoruz, iyi insanlar yapıyoruz. Ama maalesef bunu kötüye kullanıp insanlarımızı, yine kendi insanlarının üzerine tanklarla, uçaklarla, helikopterle saldıran bir grupta çıkıyor. Ve bu grupta bunu Allah rızası için yaptığını söylüyor. Ama öyle bir gençliğimiz de var ki bu tankların önüne kendini atan, sadece vücutlarıyla inançlarıyla bu darbe girişimini durduracağına inanan ve başarılı bir şekilde durduran bir gençliğimiz de var. İşte biz gelecekte bu tip gençlerimizi yetiştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Uluslararası Gençlik ve Ahlâk Sempozyumu” Prof. Dr. Yavuz Bayram’ın başkanlığında Prof. Dr. Ejder Okumuş, Prof. Dr. Bayram Dalkılıç ve Doç. Dr. Hakimova Nubar’ın sunumlarıyla gerçekleştirilen açılış oturumu ile devam etti.

“İNSANLARI BİR ARADA TUTAN AHLAKTIR”
Prof. Dr. Ejder Okumuş, yaptığı konuşmada; “Bizim aslında burada 3 temel önemli anahtar kavram var. Ahlak, gençlik ve modern toplum, modern dünya.  Bugün ahlakı bir sorun olarak ele alıyorsak demek ki modernlikle doğrudan bu konunun bağlantısı var. Öteden beri bütün filozoflar, bütün bilim adamları, bilginler, neredeyse geleneksel anlamda tamamı modern anlamda da çoğu ahlak konusu üzerinde durmuşlardır. Çünkü toplumu bir arada tutan toplumu aslında toplum kılan şeyi ahlakın ta kendisidir. Her ne kadar ahlakın ötesinde, din gibi çok temel bir şey olmakla birlikte, insanları bir arada tutan, insanların ilişkilerini belirleyen ahlaktır, ahlakı ilkeler ve değerleridir” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan  düzenlenen sempozyumda sunulan tebliğler, Sinop Üniversitesi tarafından Gençlik ve Ahlâk Kitabı adı altında basılarak, önemli bir bilimsel kaynak olarak gelecek nesillere ışık tutacak.
 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI