AKSAZ'A DOKUNMAYIN!

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:21   Okunma Sayısı: 12178
Aksaz, Karagöl, Sarıkum Sulak Alanın büyük bir bölümünün sulak alandan çıkartılıp turizm amaçlı kullanılmasına tepki olarak Çevre Dostları Derneği tarafından “Aksaz-Karagöl Sulak Alanı Korunsun” imza kampanyası başlatıldı.

Aksaz, Karagöl, Sarıkum Sulak Alanın büyük bir bölümünün kurulup otel yapılmasına ve turizme kazandırılmasına Sinop Çevre Dostları Derneği’nden tepki geldi. Bu yanlıştan biran önce dönülmesi gerektiğini belirten dernek başkanı Hale Oğuz, bunun için imza kampanyası başlattı. Alınan karara sessiz kalmayacaklarını belirten Oğuz, bölgenin ekosistem açısından önemine dikkat çekti. Oğuz; “Karagöl, Aksaz, Sarıkum gibi sulak alanlarımız var, buralar çok kıymetli ekosistemler. Gerçek bir yaşam alanı su kaynağı burası, buralar birer doğal arıtma tesisi. Neredeyse ormanlardan daha fazla oksijen üreten yerler. Dünya ısınıyor. Küresel iklim etkileniyor. Turizme açılması düşünülen bu yerler sel baskınlarını önlüyor. Sünger gibi fazla suyu çekiyor. Dolayısıyla erozyonu kontrol ediyor. Doğal bir yaşam alanı buralar. Bir sürü canlı burada barınıyor. Burası bir biyolojik laboratuvar. Bütün doğal zincir burada” dedi.

BU YANLIŞTAN DERHAL DÖNÜLMELİ!
Kampanyaya TEMA, Dibekli, Osmaniye, Mertoğlu, Bostancılı Köyleri Muhtarlıkları, Abalı Su Ürünleri Kooperatifi ve Sinop Çevre Dostları Derneği’nin destek verdiğini belirten Oğuz; “Sinop Çevre Dostları Derneği olarak 1996’dan beri burası sulak alan korunmalı tescil edilmeli diye birçok çalışma yaptık. 2014 yılında Mahalli Sulak Alan Komisyonda kabul etti artık sınırlarını belirleyip tescil edilecektir. Ama Sayın Sinop Valisi en son toplantıya kendisi girdi. Burası büyük bir alan dedi, küçük bir bölümü işaret etti. ‘Burasını sulak alan sayalım gerisini de turizme açalım otel yapalım’ dedi. Ben bir Sinoplu doğa korumacı olarak bunu durdurmanın yanlıştan dönmenin kamuoyuna anlatmanın yolu imza kampanyası açtık. Burada yapılaşma olmaz. Burası körfez tabanı burada turizm yapılmaz. Burası hepimize lazım olan bir alan” şeklinde konuştu.

Böyle bir projenin hayata geçirilmesi ile birlikte köylünün hali hazırda yetersiz olan merasının da yok olacağını kaydeden Oğuz; “Daha en başta hafriyatla birlikte su drene olacak pirinç tarımı olumsuz etkilenecek ve sonuç olarak sulak alan zarar görecektir. 175 km denize kıyısı olan ilimizde turizmin, Akliman mevkisinde 4 km’lik kumulu olan sulak alana sıkıştırılmasının ve rip akıntısı ile ölümlere neden olan bu kumula çekilmesinin açıklanandan farklı ve bilmediğimiz bir amacı olduğu açıktır. Halkımızı bu konuda dikkatli olmaya, sulak alana sahip çıkmaya ve yetkililer ile ilgili kurumları bu planı değiştirmeye ve göreve çağırıyoruz” sözlerini kaydetti.

İmza kampanyasına çok sayıda Sinoplu destek verirken kampanyanın 15 Nisan’a kadar devam edeceği belirtildi.

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI