SİNOP TİRİDİ İÇİN YENİ PROJE

Eklenme Tarihi: 7 Mayıs 2024, Salı - 17:45   Okunma Sayısı: 187
Sinop tiridi yeni bir görünüm ile tekrar gündeme taşınıyor. Sinop, Bilim, Kültür ve Eğitim Derneği (BİLKE) tarafından hazırlanan proje ile farkındalık yaratılmak isteniyor.

BİLKE tarafından Sinop'un, kaybolmaya yüz tutan "tirit" kültürünü yaşatmak ve günün koşullarında değerlendirmek amacıyla yeni bir proje hazırlanıyor. Gastronomi ve mutfak sanatları arasına girecek kaliteli bir porsiyon hazırlamak için yola çıkan BİLKE, yerel basına, Sinop halkına, yerel mutfak işletmelerine, Sinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerine projeyi tanıtacak. Proje ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklamada bulunan Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Sarıkaya; “Sinop Tirit Projesi öykümüz 2010 yılında başladı. 2012- 2014- 2016 senelerinde farklı kurum ve kuruluşlara, 2013' te halka sunum yaptık. 2024 Mayıs- Basına Tanıtım Programı ile Sinop'ta farkındalık yaratmak istiyoruz” dedi.

Amaçlarının, Sinop'un, kaybolmaya yüz tutan "tirit" kültürünü yaşatmak ve günün koşullarında değerlendirmek olduğunu vurgulayan Sarıkaya “Gastronomi ve mutfak sanatları arasına girecek kaliteli bir porsiyon hazırlamak için yola çıktık. Yerel basına, Sinop halkına, yerel mutfak işletmelerine, Sinop Üniversitesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları öğrencilerine projeyi tanıtacağız. Yaratıcı düşünceleri harekete geçirmek, tirit projesine yeni sunumlar kazandırmak aşamalarıyla sürece devam ediyoruz. Üniversitemizle birlikte Tirit Yarışması düzenleyeceğiz. Gençlerimiz, mutfak sektöründeki çeşitlerle rekabet edebilecek kaliteli sunumlarla yarışacaklar. İlimize yakışır, zengin bir yemek sunumu kazandırmak istiyoruz. Sinop'a özgü tirit, ilçelerimiz arasında ayrı küçük dokunuşlarla yöremize zenginlik kazandırmaktadır. Bu zenginliği soslu tirit tabağımızda harmanladık. Her bir ayrıntı, köy kadınlarımızın uyguladığı adımların günümüze taşınmasına örnektir. Geleneksel kullanımda var olan ve bu gün unutulan mantarlı, sebzeli, etli, vejetaryen, vegan seçeneklerini de Sinop gündemine taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tirit için kullanılan ürünler doğal ve sağlıklı ürünlerdir. Ceviz, yufka, tereyağı, tavuk ve büyük baş hayvan yöremizde üretilir” diyen Sarıkaya, konuşmasının devamında; “Çalışmamızın temelinde, değerlerimiz ve yöre kaynaklarımızın korunması yatmaktadır. Tanıtımlarımız, kaybolan tirit kültürünün modern sunumla, yurt içi ve yurt dışında yemek listeleri arasına girmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Geleneksel olarak tepside ve sinide yapılan tirit çeşidini, tabakta porsiyon olarak sunuyor ve işletmelere kolaylık getirmeyi planlıyoruz. Mantının yaygınlaştığı gibi tirit de yaygınlaşmalıdır. Böylelikle yöre halkına yeni bir gelir kapısı açılacak, üretim ve istihdam döngüsü süreklilik kazanacaktır. Ana malzemeleri önceden hazırlanabilen tirit, kısa sürede servis edilebilir yapıdadır. Bireyleri üretime teşvik edecektir. Üretime geçen bireyler, aile fertlerini de üretime katacak, yeni iş alanları oluşacaktır. Basına Tanıtımımız, Tirit Salonu, Tirit Evi, Sinop Tirit gibi mekânların açılmasına kapı aralayacaktır.

Köyden şehre göçen aileler yufka kültürünü bildiği için bu alanda iş kuracak veya işçi olarak çalışacaktır. Köyden şehre göçen ailelerin çocuklarının okuması kolaylaşacak, ailelerin gelir düzeyi artınca yaşam kalitesi yükselecek refah artacaktır. Mantı satışı yapan işletmeler, tirit imalatını da çeşitlerine ekleyecekler mantı satışları da olumlu etkilenecektir. Tirit yaygınlaşınca, "Tirit yufkası" paketleme sektörü oluşacaktır. Restoran, lokanta gibi ticari işletmeler çeşitlerine tirit ekleyerek, müşterileri artacaktır. Geleneksel olan yöredeki 5 çeşit tiritin, coğrafi işareti alınabilecek ve yaratıcılıkla geliştirilen sunum için de markalaşma yoluna gidilecektir. Sinop'a hayırlı olsun” diye konuştu.

Programa katılan Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz yaptığı konuşmada; “Bugün oldukça özgün bir sunumla karşılaştık. Bu lezzeti bizlere tattıran Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği’mize ve Yaşar Sarıkaya öğretmenimize çok teşekkür ederim. Aynı zamanda bu etkinlik tiridin Sinop’a ve Türkiye’ye tanıtılması noktasında bir başlangıç oldu. Burada olmaktan, sizlerle bu lezzeti tatmaktan çok memnunum” diye konuştu.

 

Kaynak: Emrah GÜNEY

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI