OLAYLI HALK TOPLANTISI!

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:30   Okunma Sayısı: 6993
Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) için Halk Bilgilendirme Toplantısı protestoların gölgesinde yapıldı. Salonun dolu olduğu gerekçesiyle toplantıya alınmayan yaklaşık 200 kişi, valilik binası önünde eylem yaptı.

Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) projesi ile ilgili, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Başvuru Dosyasının sunulması ve Halkın Katılım Toplantısı dün Ahmet Muhip Dranas Uygulama Oteli’nde protestoların gölgesinde yapıldı.

Firma Temsilcisi Erkan Yılar yaptığı sunumla Sinop’a yapılacak olan Nükleer Santral Projesi’nin özellikleri, yapım aşamaları, işletme şekli hakkında bilgi verildi.

“Halkın Katılımı Toplantısı’na hoşgeldiniz” anonsundan sonra salonda iki kişi, “Hangi halk, halk dışarıda siz burada tiyatro oynuyorsunuz. Sinop’a nükleer santral yaptırmayacağız” sözleri ile tepki gösterdi.

 

PROTESTOCULAR, GÜVENLİK GÖREVLİLERİNCE SALONDAN ÇIKARTILDI.
Yoğun bir katılıma sahne olan toplantıyı Sinop Çevre Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt açtı. Oğuzhan Kurt yaptığı açıklamada, “Değerli protokol, değerli Sinoplular, toplantının birlik ve beraberlik içinde geçeceğine güvenim tamdır. Halkın Katılımı Toplantısı’nın öncelikle ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Firma temsilcisi Erkan Yılar Sinop NGS Projesi’ni yaptığı sunumla halka anlattı. Yılar yaptığı açıklamada, “Proje sahibi EUAS International ICC. Planlanan proje bir nükleer güç santrali projesi. Türkiye ile Japonya arasında 3 Mayıs 2013 tarihinde imzalanan hükumetler arası imzalar sonucunda sahibi EUAS International ICC şirketi tarafından yürütülecek bir projedir. 4 adet reaktör kurulacak ve 60 yıl kullanabilecek. İlk ünitenin 2025 yılında devreye girmesi planlanıyor. Uçak çarpması, sel gibi kazalara karşı da korumalı olarak üretiliyor” diye konuştu.

SALONA ALINMADILAR

Öte yandan, toplantının yapılacağı salona Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, CHP milletvekilleri Barış Karadeniz, Ali Şeker ve Orhan Sarıbal ve vatandaşlar 'salon dolu' denilerek alınmadı. Vatandaşlar polis barikatının arkasında bekledi.

"BU CENNETİN YERİNE CEHENNEMİ YERLEŞTİRMENİN ANLAMI YOK"

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül "Beni de içeri almadılar. Ben bu kentin belediye başkanıyım. İçeri alınmayan bütün insanlara ben kefilim. Ne olurdu bu insanları içeri alsalardı. Niye korkuyoruz konuşmaktan. Yapılan bu toplantı sadece göstermelik bir şeydir. Bu cennetin yerine cehennemi yerleştirmenin anlamı yok. Yazıktır” dedi.

 

"Sinop Çernobil olmayacak", "Nükleere inat yaşasın hayat" sloganlarıyla toplantı salonunun dışında bekleyen vatandaşlar, nükleer santralin Sinop için bir felaket anlamına geldiğini vurguladı.

Toplantıya katılmalarına izin verilmeyen grup bunun üzerine geri dönerek valiliğe gitmek istedi. Grup, Sakarya Caddesi’ndeki polis barikatını aşıp valilik binasının önüne kadar geldi. Valiliğe ve savcılığa şikâyet dilekçesi vermek isteyen gruptakiler, valilik binasına girmek istedi. Bunun üzerine polisle eylemciler arasında arbede yaşandı. Polis, grubu, cop ve biber gazı ile müdahale ederek dağıttı.Olay sonrasında CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Valisi Hasan İpek ile görüşmek üzere makamına çıktı. Grup adına temsilciler de şikâyet dilekçelerini valiliğe ve savcılığa verdi.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, mevzuat gereği halk bilgilendirme toplantısının yapıldığını savundu. Karadeniz, ““Halkı bilgilendirme adı altında toplantı yapmayı planlıyorlar. Ama halkı içeri almadılar. Geleceği hakkında karar verecek olan halktır. Halka rağmen, halka karşı hiçbir şey yapamazsınız. Buna tek bir Sinoplu dahi izin vermez” diye konuştu.

Ortaya konulan senaryolar Türkiye’nin nükleer enerjiye ne bugün ne de gelecekte ihtiyaç duymadığını vurgulayan Karadeniz, “Halkımız ile birlikte nükleer enerji projelerini çöpe atacağız. Ne cennet memleketimiz Sinop’a ne de Türkiye’nin herhangi bir yerine hançer gibi saplamayı düşündüğünüz kirli, katil projelerinize, nükleer santrallerinize izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

SİNOP NGS SÜRECİ

Sinop NGS Projesi'nin ÇED başvuru dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 12 Ocak'ta sunulmuştu.

İnceleme ve değerlendirme sürecinin ardından Sinop NGS için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED olumlu kararı verildiği takdirde, projenin karar verme sürecinde ilk aşama tamamlanmış olacak. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca saha lisansı ve sonrasında inşaat lisansı verilmesinin ardından proje hayata geçirilecek.

Sinop'ta, Japon-Fransız ortaklığıyla inşa edilecek Türkiye'nin ikinci nükleer santrali 4 bin 480 megavat kurulu kapasiteye sahip olacak ve 4 reaktörden oluşacak. 20 milyar dolarlık santral projesinin ilk reaktörünün 2025 yılında devreye girmesi planlanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI