BU KADAR MI DEĞERSİZ!

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:34   Okunma Sayısı: 7748
Türk edebiyat tarihine adını yazdıran Sinoplu şair, tiyatro ve roman yazarı Ahmet Muhip Dıranas’ın Erfelek ilçesindeki evi restore edilmeyi bekliyor. Şairin yılın birkaç ayını geçirmek için yaptırdığı, daha çok sayfiye evi olarak planlanmış olan konutun son hali adeta bir harabeyi andırıyor.

“Fahriye Abla”, ”Olvido”, “Kar”, “Ağrı”, “Maşar Dağı”... Hepsi de dilin ve duyguların en incelikli biçimde işlenmesiyle yazılmış şiirler. Bu şiirlerin sahibi, Turgut Uyar’ın “Çıkışı Türk şiirinde hiçbir şeyle açıklanamaz” dediği Ahmet Muhip Dıranas’a ait. Cumhuriyet dönemi Türk şairlerinden Ahmet Muhip Dıranas, Sinop’la özdeşleşmiş bir edebiyatçımızdır. İlkokulun ilk üç sınıfını Sinop’ta okuyan Ahmet Muhip, doğa sevgisini de burada kazanır. Bu doğa sevgisinin izleri, daha sonra yazdığı şiirlerinde ve yazılarında kendini gösterir. Sinop’taki baba köyüne ahşap ev yaptıran, Sinop sevgisi ve Sinop konulu yazılarıyla Sinopluların gönlünde taht kuran Ahmet Muhip Dıranas’ın o evinin son hali adeta harabeyi andırıyor. Kuzey güney konumlu olan ve temel kazınmadan kesme taş bloklar üzerine kurulan evin içinde ateş bile yakılmış. Tamamıyla ahşap malzemeden oluşan ve çivi kullanılmadan birbirine geçmeli olarak yapılan evin şimdiki durumu işler acısı. Yıkılacak durumda olan ev restore edilmeyi bekliyor.  Ünlü şairin evini ziyaret gidenler, karşılaştıkları manzara karşısında utanç duyduklarını ifade ediyor. Evin bu durumunu görenler, bu evin restore edilip koruma altına alınmasının, Sinop Üniversitesi’nin en gözde yatırımlarından Uygulama Oteline ismi verilmesi kadar önemli olduğunu belirtiyor.

ENGİN ALTAY ÖNERGE VERMİŞTİ!

CHP Grup Başkanvekili Sinoplu Milletvekili Engin Altay, Sinoplu şair Ahmet Muhip Dranas'ın Erfelek'te evinin restorasyonu için 2013 yılında meclise soru önergesi vermişti.
Altay, konuyla ilgili dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer vermişti; "Ahmet Muhip DRANAS Sinop İli Erfelek İlçesi Salı köyünde zor şartlar altında doğup büyüyerek Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olmuştur. Şair/Yazarın genç kuşaklara tanıtılması için doğduğu evin restore edilerek kültür dünyamıza kazandırılması anlamlı olacaktır. Ayrıca her geçen gün bir turizm markasına dönüşen Sinop’umuza böyle bir eser önemli katkı sağlayacaktır. 1. Ahmet Muhip Dranas’ın Erfelek İlçesi Salı köyünde bulunan evinin restore edilerek kültür dünyamıza kazandıracak bir çalışma yapacak mısınız? 2.Ahmet Muhip Dranas’ın atıl durumda bulunan evi için Sinop Üniversitesiyle ortak bir proje geliştirilmesi düşünülemez mi? 3. Şair/yazarın eserleri ve yaşamındaki etkinlikleri müze evde sergileyerek kültür ve turizme kazandıracak çalışmalarınız olacak mıdır?"

AHMET MUHİP DRANAS KİMDİR?
1908 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara'da Hukuk Fakültesi'nde üniversiteye başladı. Daha sonra hukuk öğrenimine ara verip İstanbul'da Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Çocuk Esirgeme Kurumu yayın müdürü ve başkanlığı; Anadolu Ajansı, Türkiye İş Bankası yönetim kurulu üyeliği; Devlet Tiyatrosu Edebi Kurul Başkanlığı gibi üst düzey bürokratik görevler yaptı. 21 Haziran 1980 yılında Ankara'da öldü, Sinop'ta toprağa verildi. Ahmet Muhip Dranas, hece ölçüsü sınırlarında kalarak ama durak ve vurgu yerlerini değiştirerek gelenekselde çağdaşlığı yakalayan, çağrışım gücü yüksek; yurdu, insanı ve doğası ile barışık; alışılmadık deyiş örgüsüyle unutulmaz şiirler yazdı.


 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI