SANAYİCİLER İLE AKADEMİSYENLER BULUŞTU

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:14   Okunma Sayısı: 12038
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE Reform Paketi ve 4. Sanayi Devrimi Toplantısı Sinop’ta başladı. Toplantı akademisyenler ve sanayicileri bir araya getirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, 9. Bölge İl Müdürlükleri ile bağlı kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerinin katıldığı, 9. Bölge İstişare ve Değerlendirme toplantısı dün başladı.

Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli salonunda gerçekleştirilen toplantıda, AR-GE reform paketi ile sanayide inovasyona yönelik faaliyetler görüşülerek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İl Müdürlüklerini ilgilendiren konular hakkında yapılan sunumlar ile sorunlar ve çözüm önerileri konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

SİNOP’A ÇOK ŞEY KATACAK
Programın açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Feridun Delen, “Bu toplantının Sinop’a ve katılımcılara çok şey katacağının kanaatindeyim. İlimizin tarihi ve güzelliğinin yanında sanayisi ile de öne çıktığı görülmektedir. İlimizde 2 adet organize sanayi 5 adet küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. Ayrıca Durağan, Erfelek ve Boyabat ilçelerimizde de küçük sanayi sitesi kurma çalışmalarımız devam etmektedir. 459 adet küçük orta sanayi sitemiz bulunmaktadır. Bu tesislerde toplam 7145 kişi istihdam edilmektedir” dedi.

İLİMİZİN İHRACATI 20 MİLYON İTHALATI 10 MİLYON DOLAR
Sinop’un ihracat ve ithalat rakamları ile ilgili de bilgi veren Delen, “İlimizin ihracatı 20 milyon ithalatı ise 10 milyon dolardır. Dikkat edilmesi gereken ihracatın ithalatımızdan daha fazla olmasıdır. Şüphesiz ki burada sanayicilerimizin büyük gayret ve çabaları oldukları görülmektedir. Sanayicilerimize bu bağlamda teşekkür ediyorum. İhracatımız başta deniz ürünleri, balık unu, balık yağı olmak üzere gıda, tekstil ve metal sanayi ürünlerinden oluşmaktadır. İthalatımızda ise makine ve tesisat alımları görülmektedir” diye konuştu.

AR-GE YATIRIMI YAPMAYAN PAZAR SIKINTISI YAŞIYOR
Ülkemizde ve dünyada sanayi ürünlerinin hızla değişmekte ve gelişmekte olduğunu belirten Delen, “AR-GE yatırımı yapmayan firmalarımızın pazar sıkıntısı yaşadıkları görülmektedir. Sinop’ta bazı işletmelerinin kendi bünyelerinde küçük çapta olsa da AR-GE birimleri vardır. AR-GE birimlerinin araştırma yapması bizleri mutlu etmektedir” şeklinde konuştu.

TİCARETTE YATIRIMCIYA CİDDİ İHTİYAÇ VAR
Toplantıya katılan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Vedat Demir ise konuşmasında, İl müdürleri sanayinin anahtarı olduğunu vurguladı. Demir, “Bu ülkede bir sanayi üretimi olacaksa bu illerde bir şeyler olacaksa sizlerin emeği ile olacak. Bizim ülkemizde girişimci yetiştirmek çok zor. Sistemimiz buna müsait değil. Maaşımız garanti olsun anlamında yaşayan bir kültürden geliyoruz. Ticarete, yatırımcıya ciddi bir ihtiyacımız var” dedi.

SANAYİCİ VE ÜRETİCİMİZİN GÜÇLÜ OLMASI LAZIM

“Avrupa Birliği’nde 26 ülkenin yıllık yaptığı bağışla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tek başına yaptığı vakıfların, derneklerin şahısların yaptığı bağış birbirlerine denktir” diyen Demir, “Onun için benim ülkemin zengin olması, benim ülkemin ekonomik durumunun iyi olması lazım. Bu bağlamda da sanayicimizin üreticimizin güçlü olması lazım. Güçlü bir devletin olabilmesi için sanayicinin güçlü olması gerekiyor” sözlerini kaydetti.

TÜRKİYE’DE 63 NOKTADA VARIZ
Demir, “Biz sanayiciye daha çok destek vermek ve sanayicinin önünü açabilmek için kurumsal olarak Türkiye‘de 63 noktada varız. TSE ofisinin olmadığı yerde de Ticaret İl Müdürlükleri bizim TSE adına iş yapabilir” dedi.

Sinop’un ev sahipliğini yaptığı ve Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Kastamonu, Çorum, Tokat ve Amasya illerinden temsilcilerin katıldığı toplantı bugün sona erecek.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI