Denizlerde av yasağı başladı

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:06   Okunma Sayısı: 6768
2021-2022 dönemine ilişkin balıkçılık av sezonu yasağı, endüstriyel avcılık (gırgır ve trol av araçlarıyla) yapan balıkçı gemileri için tüm denizlerde bugün itibariyle başladı.

Denizlerde 1 Eylül’de başlayan av sezonu sona erdi. Sinoplu 15 Nisan tarihinden 1 Eylül’e kadar sürecek yasak dolayısıyla teknelerini limana demirlerken, yırtılan ağların onarımını ve teknelerin bakımına başladı.  Sezonun ne iyi, ne de kötü geçtiğini belirten balıkçılar umutlarını gelecek sezona bırakırken özellikle hamsi avının Ekim 15’de başlamasını arzu ettiklerini söylediler.

 

“ARA ARA GÜZEL OLDU”
Sinoplu balıkçı Erdoğan Doğan, “Sezon bitti. Tezgahlarda da doğru düzgün bir şey kalmadı, levrek çipura somon. Hamsi oldu, istavrit, mezgit bunlar ara ara güzel oldu. Ramazan nedeniyle şu anda işler durgun. Mayısta dip avcılığı başlar. Barbun, istavrit, mezgit, çarpan bunlar olur. Fiyatlar biraz pahalı, mezgit 30 TL, somon 60 TL, çipura 100 TL, deniz levreği 110-120 TL” şeklinde konuştu.

 

 



“AĞLARI ERKEN BAKIMA ALDIK”
Balıkçı teknesinde yevmiyeci olarak çalışan Termeli Mehmet Bodur, “Ağları erken bakıma aldık aslında, iş olmadığı için denizde ağları dışarı aldık. Sezonu erken kapattık. Mazot pahalı, balık kasası pahalı. Çoğu zaman çıkamadık zaten, havalar da iyi gitmedi” diye konuştu.
Ordulu Hüsamettin Akgöz ise “Sezon sonuna geldik ama hiçbir şey kazanamadım denizden. Her şey pahalı hamsi desen para etmedi, mazot pahalı, geçim zor. Biz de ağ yapıyoruz burada. Kötü bir zamana geldik, hiçbir şey yok, her şey pahalı” dedi

 

Gelecek sezon hazırlıklarına şimdiden başladıklarını belirten balıkçılar, ”Genel olarak bakıldığında sezon umduğumuz gibi geçmedi. Önümüzdeki sezonun ne olacağını da Cenab-ı Allah’tan başka bilen yok. Şu an tekneler bakıma alındı. Tersanelere gidecek olanlar gidecek, boya, ağ bakım işlemleri tamamlandıktan sonra 1 Eylül itibariyle tekrar sezon açılacak. Sezon açılmadan önce denizin durumunu numunelerden yola çıkarak aşağı yukarı tahmin edebiliyoruz istavrit, palamut olacak mı diye. Şu an bunu söylemek erken. Geçen sene palamut olmadı ama hamsi miktarı diğer denizleri de takip ettiğimiz için biliyoruz oldukça yoğun bir popülasyon vardı. Bizim avladığımız balıklar göç balığı olduğu için şartlar ne olacak suyun erken ısınması, havaların iyi gitmesi gibi faktörler önemli. Şu an teknelerin bakımı önümüzdeki sezona avcılığa hazırlamasıyla ilgili çalışmalarla ilgileniyoruz. Bu sene Sinop’tan batısı çok randımanlı olmadı. Genelde Hopa ile Sinop arasında bir avcılık oldu. İğneada taraflarında da oldu ancak kısa süreli oldu. Hamsi göç balığı olduğu için şartlar uygun olduğu zaman Rusya’dan Azak Denizinden gelen hamsileri biraz açıkta avlıyoruz. Dolayısıyla kıyıya gelip yerleşmesi kendi ortamını bulması bir anlamda engellenmiş oluyor. Bu nasıl olur? nasıl bir önlem alınır? yetkililer bu konuda nasıl bir çalışma yapar? onu da konuşmak lazım” dediler.

 

 

 

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI