Kadınlara 4 milyon liralık mikrokredi desteği sağlandı

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:38   Okunma Sayısı: 6847

Dar gelirli kadınların küçük sermayelerle desteklenerek gelir getirici faaliyetlerde bulunması amacıyla geliştirilen Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) ile Sinop’ta 2011 yılından  bu yana kadınlara 4 milyon TL mikrokredi dağıtıldı.

Dar gelirli kadınların küçük sermayelerle kendi işini kurmasını desteklemek için son 8 yılda Sinop’ta 341 kadına 4 milyon TL  mikrokredi kullandırıldı.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) bünyesinde yürütülen Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'yla, finansal sıkıntının azaltılması ve Türkiye'de yoksulların küçük bir sermayeye ulaşmasını sağlamak amacıyla mikrokredi faaliyeti gerçekleştiriliyor.  Sinop’ta yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren TGMP Sinop Şube Yöneticisi  Ayşe Banu Turgut, 2011 yılından bu yana Sinop’ta 23 merkez ve 74 grup olmak üzere 700 kadına ulaşıldığını söyledi. Turgut, 341 kadına aktif kredi imkanı sunulduğunu belirterek, “Çalışma kapsamında merkez mahallelerinin haricinde  13 köy  ve 3 ilçeye ulaştık. İl Özel İdaresi tarafından 68.000,00 TL, Genel müdürlüğümüz tarafından da 208,000,00 TL  Fon desteği sağlandı” dedi.

31 Aralık 2018 tarihi itibari ile üretim yapan kadınlara 3.607,411,00TL kredi imkanı sunulduğunu belirten Turgut, tahsil edilen tutarın ise 3.398,338,00 TL olduğunu söyledi.

Geri dönüşümlerde yüzde 100’lük bir başarı sağlandığını ifade eden TGMP Sinop Şube Yöneticisi  Ayşe Banu Turgut, Mikro girişimcilerin yüzde 41.6’sının işletme sahiplerinden oluştuğunu söyledi.

Mikrokredilerin diğer kullanım alanlarına bakıldığında yüzde 14.7 ticaret, yüzde 1.0 tarım, yüzde 3.0 hizmet, yüzde 15.9  hayvancılık, yüzde 23.8 işlem ve üretim  sektöründe faaliyet gösteriyor.

DÜZENSİZ ÖDEME YAPAN SORUNLU ÜYEMİZ BULUNMUYOR

TGMP Sinop Şube Yöneticisi  Ayşe Banu Turgut, açıklamasının devamında şu bilgilere yer verdi: “105 tane girişimcimiz bulunuyor ve 2 018 yıl sonu  itibariyle de 800,800,00 TL    temel ve  girişimci kredisi dağıtımı yaptık.   2018 yıl sonu  itibariyle;  damlabank sistemine 60 yeni üye girişi yapıldığını görüyoruz. En önemlisi de düzensiz ödeme yapan sorunlu üyemiz bulunmuyor. Şube portföyümüz 437,94468,09  TL ve  336 mikrogirişimcimizden 105’i girişimci kredisinden de faydalanmakta. 2015 yılında  girişimci ruha sahip 2 Mikrogirişimcimiz citibank girişimci kadın ödülüne  layık görüldü ve sosyal etki ile vizyon dalında hibe para ödülü kazandılar”             

MİKROKREDİ

Mikrokredinin öncüsü ve Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus'un kurduğu Grameen Bank ile yoksulluğun azaltılmasına katkı sağlamak üzere geliştirilen Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'nda, teminat ve kefalet gerekmeden, dar gelirli kadınlara gelir getirici faaliyette bulunmalarını sağlayacak şekilde tamamen güvene dayalı mikrokredi veriliyor.    

Mikrokredi kullanacak dar gelirli kadınlara, ilk yıl için en fazla bin liralık mikrokredi sağlanırken, bu rakam yıllar içinde artarak en fazla 8 bin liraya ulaşabiliyor.      

Uygulamada, hiçbir maddi varlığı olmayan kadınlar, mikrokredi almada diğerlerine göre öncelikli kılınıyor. Mikrokredi programında sadece bir iş fikri olan dar gelirli kadınlara kredi verilmesi esas alınıyor.    

5 kişilik gruplar halinde uygulanan mikrokredi programında, yoksul kişinin beyanı dışında hiçbir evrak istenmiyor. Programda, grup uygulanması sayesinde gruptaki kişilerin birbirlerine yardımcı olması ve dayanışması sağlanıyor.                                            

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI