MUHTEMELEN ADAYLAR

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:22   Okunma Sayısı: 4418
2023 yılında gerçekleştirilecek olan Genel Seçimlerde Sinop için aday adayları netleşmeye başladı. 2007 tarihinden sonra Sinop’ta vekil sayısı üç idi fakat 2011 seçimlerinde ikiye düştü ve bu yıldan itibaren vekil dağılımı AK Parti ve CHP arasında oldu.

2023 yılında yapılacak Genel Seçimlerde aday adayı olacak isimlerin başında AK Parti’den eski Sinop milletvekili ve şuan İçişleri Bakan Yardımcısı görevinde bulunan Mehmet Ersoy, İş İnsanı Ramazan Ulu,  İş İnsanı Seyit Ali Çetin, Eski Milletvekili ve MÜSİAD Başkanı Cengiz Tokmak, eski milletvekili Cahit Can, Dikmen eski belediye başkanı Hüseyin Yüksek, Ayancık eski belediye başkanı Ayhan Ergül, Boyabat AK Parti eski ilçe başkanı Ferhat Yıldız ile birlikte mevcut il başkanı Uğur Giresun.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden ise ismi kamuoyunda geçenler Gerze eski başhekimi Şevket Terkan, İş insanı ve turizmci Serkan Başar, Erdinç Şimşek, Eczacı Akın Kaya, Gerze eski belediye başkanı Osman Belovacıklı, Doktor Hakan Keleş ile birlikte mevcut milletvekili Barış Karadeniz ön plana çıkmakta.

Meftun Çağlar ve Durağan’da 10 oyla belediye başkanlığı seçimini kaybeden Fehmi Dalkılıç ile İl Başkanı Yılmaz Şanlan İyi Parti’nin potansiyel milletvekili aday adayları olarak kamuoyunda konuşuluyor.

CHP kanadında geçtiğimiz aylarda Genel Seçimlere bir yıldan daha az bir süre kalmasına rağmen, yönetimde yer alan üyelerin istifa etmesi sonrasında gerçekleştirilen Olağanüstü Kongre’de, il başkanı İnan Savaş Yüksel seçimi tekrar kazanmıştı. Bu süreçte Milletvekili ve belediye başkanının desteklediği adayın kazanamaması kamuoyunda CHP’de köklü bir değişime gidilmesi gerektiği öngörüsünü ortaya çıkardı. İl ve ilçe yönetimleri tarafından ön seçimin ısrarla talep edildiği veya il ve ilçe örgütlerinin ön gördüğü isimler ile birlikte adayların belirlenmesi gerektiği gelen bilgiler arasında. 2018 genel seçimlerinde Boyabat, Durağan ve Saraydüzü’nden CHP’ye atılan oy yaklaşık 6 bin 500 oy almıştı. Cengiz Tokmak’ın birinci sıra aday olduğunda Boyabat, Saraydüzü ve Durağan’dan CHP’ye yüksek bir oy gelmişti. Altı ay sonra tekrarlanan seçimde birinci sıra adayı olan ve daha sonra Nazım Maviş’in AK Parti’den aday olması da etkili olmuştu. Kısaca sadece bu bölgelerden verilen oy oranı ve gümrük oylarıyla CHP’nin Sinop’tan milletvekili çıkarabilmesi sağlanmış oldu.

Şevket Terkan’ın 9 yıl Gerze Başhekimliği ile 10 yıla yakın bir süre Boyabat, Durağan ve Saraydüzü bölgelerinde hekimlik yapmış ve iyi ilişkiler kurmuş olması kendisine önemli artılar sağlıyor. Kendisinin ayrıca Olağanüstü Kongre’de dik duruşu ona özellikle başta ilçe yönetimleri olmak üzere merkez yönetimden de sempati topladığı bir gerçek. Aslen Boyabatlı olan İş insanı Turizmci Serkan Başar ise 2018 genel seçimleri, yerel seçimler ve pandemi sürecinde başta il ve ilçe parti örgütleri ile birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği gibi kuruluşlara sayısız yardım ve destekte bulunması ve Sinop genelinde onlarca öğrenciye burs imkanı sağlaması ile biliniyor. Kendisi ile yapmış olduğumuz görüşmede aday adaylığı konusunda herhangi bir kararının olmadığını ancak daha önce olduğu gibi örgütün belirleyeceği ve herkes tarafından takdir görecek olan adaya her türlü desteği vermek için elinden geleni yapacağını, ön seçimin mutlaka olması gerektiğini ve bu şekilde örgütün heyecanının en üst zirveye çıkacağını kaydetti. Erdinç Şimşek’in 2018 genel seçimlerindeki performansının yeterli bulunmamıştı. Akın Kaya ve Hakan Keleş çalışmalarına devam ediyorlar ancak Akın Kaya’nın olağanüstü kongre sürecinde etkili olmaması ve Hakan Keleş’in ise parti çalışmalarına daha çok katılması gerektiği gibi düşünceler gelen bilgiler arasında yerini alıyor. Fakat yeni oluşan İYİ Parti’nin aday çıkartması durumunda siyaset biraz çalkantılı geçileceği yönünde olması bekleniyor.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI