YAPILAN KESİMLER YENİLEME AMAÇLI

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:43   Okunma Sayısı: 3691
Sinop Orman İşletme Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz gün CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in Sinop’ta kurulması planlanan Nükleer Güç Santrali ile ilgili olarak İnceburun tarafında ağaç kesildiği söylemlerine cevap geldi.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, geçtiğimiz gün ulusal basında çıkan açıklamasında Sinop Nükleer Santrali ile ilgili olarak, böyle bir projeyi Sinop’ta istemediklerini belirterek; “…Biz Nükleer Santral’i istemiyoruz. Temiz enerji kaynaklarının kurulmasını istiyoruz. Ve Sinop’ta 600 bin tane ağacı kestiler. Yani bu vicdanların sızlaması gereken bir durumda hala Nükleer Santral kuracağız diye yetkili makamların açıklamaları var” şeklinde konuşmuştu.

 

Karadeniz’in bu açıklamalarının ardından Sinop Orman İşletme Müdürlüğü, İnceburun mevkiinde gerçekleştirilen bu çalışmalarla ilgili olarak; “Sinop Nükleer Güç Santrali yapımı planlanan alanın tamamı Sahilçamı Endüstriyel Ağaçlandırma İşletme Sınıfı içerisinde yer almaktadır. İnceburun Orman İşletme Şefliğinde 2013 yılından itibaren Endüstriyel Ağaçlandırma İşletme Sınıfı dahilinde 808,3 ha alanda traşlama ve dikim faaliyetleri başlamıştır” açıklamalarında bulundu.

 

Açıklamada, traşlama yapılan bu alanla ilgili olarak; “Bu alanlarda ekolojik süreklilikten ziyade ekonomik süreklilik ön plandadır. Bu nedenle idare süresi dolan alanlar boşaltılarak ülkemizin hammadde ihtiyaçları karşılanmaktadır” denildi.


İşletme Müdürlüğü tarafından Şeflik genelinde 2013 yılından itibaren 542,6 ha alanın tıraşlandığı, hali hazırda 327,3 ha alanın farklı yıllarda toprak işlemesinin yapıldığı ve fidanları dikildiğinin altı çizilerek şu ifadelere yer verildi; “Sinop Orman İşletme Müdürlüğü İnceburun Orman İşletme Şefliği’nde Sinop Nükleer Güç Santrali yapımı planlanmıştır. 26.12.2013 tarihinden itibaren 10104000m2 alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ön izin alınarak NGS yapımı fizibilite çalışmaları başlamıştır. İlgili bakanlığa 1 adet ön izin, 11 adet kesin izin verilmiştir. Kesin İzin toplam 10530393,32 m2 alan üzerinden verilmiştir.

 

--

 

NGS fizibilite çalışmaları çerçevesinde bu izinlerden sadece 108856 e-izin nolu jeofizik hat ve sondaj izni alanında 2283 adet 1204 m3, 53221 e-izin nolu sismik hat ve sondaj, yol, şantiye alanından 25 adet 17 m3 O.Ü.H. Etası alınmıştır. Bu etaların 1279 adet 664 m3 ağaç Sinop Nükleer Güç Santrali ön izin alanında kesilmiştir. 1029 adet 559 m3 ağaç ise Sinop Nükleer Güç Santrali ön izin alanı dışında sismik hat ölçüm alanlarından kesilmiştir.

 

Sinop Nükleer Güç Santrali yapımı planlanan alanın tamamı Sahilçamı Endüstriyel Ağaçlandırma İşletme Sınıfı içerisinde yer almaktadır. İnceburun Orman İşletme Şefliğinde 2013 yılından itibaren Endüstriyel Ağaçlandırma İşletme Sınıfı dahilinde 808,3 ha alanda traşlama ve dikim faaliyetleri başlamıştır. İlgili alanın tamamı 1977 yılından itibaren dikimi yapılmış hızlı gelişen ağaç türü olan sahilçamı ormanlarıdır. Bu ormanlarda işletim: endüstrinin ihtiyacı olan hammaddeyi karşılamakla birlikte doğal ormanlara baskıyı azaltan, dışarıya bağımlılığı en aza indirecek olan ekolojik ve ekonomik bazda fayda analizi yapılarak tercih edilen işletme şeklidir. Bu alanlarda ekolojik süreklilikten ziyade ekonomik süreklilik ön plandadır. Bu nedenle idare süresi dolan alanlar boşaltılarak ülkemizin hammadde ihtiyaçları karşılanmaktadır.

 

Şeflik genelinde 2013 yılından itibaren 542,6 ha alan tıraşlanmış olup; hali hazırda 327,3 ha alan farklı yıllarda toprak işlemesi yapılmış ve fidanları dikilmiştir. Toprak hazırlığı yapılan 327,3 ha alanda toplam 484180 adet fidan dikilmiştir. Kalan 2015,3 ha alan önümüzde ki yıllara programlanmıştır. Sinop Nükleer Güç Santrali yapımı planlanan İnceburun Şefliği 1 no’lu bölmesinde ise 35455 adet ağaç kesilmiştir.

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI