Balatlar Kilisesi'nde kazı çalışmaları

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:54   Okunma Sayısı: 7921
2010 yılında ilk kazma vurulan Balatlar Kilisesi'nde bu yılda çalışmalar devam ediyor. Bu seneki çalışmalarla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu; “Amacımız Helenistik döneme ait kalıntıları bulmak” dedi.

2010 yılında Sinop Balatlar Kilisesi’nde başlayan kazı çalışmaları bu yılda devam ediyor. Kazı Başkanı Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, gazetemize  yaptığı açıklamada, beş  yıl önce başlatılan çalışmaların bu yılki ayağının 22 Temmuz’da start aldığı söyledi.

Alan temizliği yaparak çalışmalara başladıklarını belirten Köroğlu; “Gelen sınırlı bütçe kapsamında bu sene de kazı çalışmalarına devam ediyoruz. 7 işçiyle işe başladık. 10 tane  öğrenci ve 5 hocayız. Çalışmalarımız Eylül ayına kadar devam edecek . Kazı çalışmalarımızın dışında restorasyon çalışmaları  da  yapıyoruz. Buranın kilise olarak adlandırılmasına sebep olan küçük bir yapı var. Resimli olan mekânın duvarlarını restore edeceğiz.  Böylece bu kültür varlığını yaşatmış olacağız. Resimler çünkü bozulmadan dolayı tahrip oluyor” dedi.

Amaçlarının Sinop’un erken dönemine ait kalıntıların devamını bulmak olduğunu söyleyen Gülgün Köroğlu; “Amacımız  Helenistik döneme ait kalıntıları bulmak. Geçen sene çıkardığımız yapılar vardı. Batı duvarı tarafındaki devamını bulmaktı. Helenistik döneme ait mekân kalıntısı vardı. Onun dışında kemerli bir yapı var onun devamını bulmaya çalışıyoruz. En üst seviyede Osmanlı kalıntıları var,  daha alt katmanlarda ortaçağda tahrip olan yapının kalıntıları var. Onun altında da Roma ve Helenistik döneme ait yapılar var. İstanbul’dan gelen bir restorasyon ekibi tarafından tamir edilecek. Restorasyon da bizim için  çok önemli. Bugün yarın da o çalışmalar başlayacaktır” diye konuştu.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI