BELEDİYE'DEN 'BOZU YOL'A CEVAP!

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2023, Pazar - 08:35   Okunma Sayısı: 3775
Gazetemizin 2353. sayısında yer alan “Mahallelinin 'Bozuk yol' tepkisi” başlıklı habere Sinop Belediyesi’nden açıklama geldi. Söz konusu alanda belediye tarafından çalışmalara başlanıldığı ancak, alanın tescilli amphora fırın kalıntıları koruma alanı içerisinde bulunduğu gerekçesiyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çalışmaların durdurulmasına karar verildiği belirtildi.

Önceki gün gazetemizde yer alan “Mahallelinin 'Bozuk yol' tepkisi”  başlıklı habere istinaden Sinop Belediye Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama geldi.  Açıklamada, söz konusu alanda belediye tarafından yolun yapılması için çalışmalara başlanıldığı ancak,  alanın tescilli amphora fırın kalıntıları koruma alanı içerisinde bulunduğu gerekçesiyle çalışmalara geçici olarak ara verildiği belirtildi. 

 

 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belediyeye ulaşan yazıda “İlimiz Merkez, Ada Mahallesi Karakum Mevkiinde 27 pafta 400 ada 17 parselden yola terkedilen alan üzerinde yer alan amphora fırın kalıntıları Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 22.03.2000 gün ve 3728 sayılı kararı ile tescil edilmiş bulunmaktadır. Şehir içi kontrollerimiz sırasında, Karakum yolu üzerinde Belediyenizce yol çalışmalarının yapılmış olduğu görülmüştür. Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 25.02.2010 gün ve 2469 sayılı kararı ekinde onaylanmış bulunan paftada işaretlenmiş alanda, Müdürlüğümüz ve Samsun Koruma Bölge Kurulu'nun bilgisi ve izni dışında herhangi bir uygulamaya gidilmemesi gerekmektedir. İzinsiz çalışmalar durdurulmadığı takdirde Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'suç duyurusunda bulunulacaktır” denildiği ve söz konusu alanla ilgili olarak yasal sürecin devam ettiği kaydedildi.

Alanda çalışmaların devam edip etmeyeceği ile ilgili olarak Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden çıkan kararın beklenildiği ifade edildi.  

BELEDİYE’DEN “İLERİDE SÖKÜLMEK KAYDIYLA KİLİT PARKE YAPILMASI” TEKLİFİ
Konuya ilişkin Sinop Belediyesi tarafından Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne yazılan dilekçede, “İlimiz genelinde doğalgaz altyapı çalışmaları nedeni ile bozulan yollarımız, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması amacıyla Belediyemiz tarafından hızlı bir şekilde tamir edilmektedir. Ekli imar planında gösterilen alanda 2000 yılından önce açılmış olan asfalt kaplamalı yol, doğal gaz çalışmaları ve civarda bulunan özel mülkiyetlerde gerçekleştirilen izinli inşaat temel kazıları nedeni ile bozulmaya uğramıştır. Yerinde de görüleceği üzere asfalt kaplamanın yama yapılmak sureti ile tamir edilmesi mümkün olamaması nedeniyle mevcut asfaltın kaldırılarak yerine kilit parke döşenmesi düşünülmüştür. Ancak Sinop Müze Müdürlüğü tarafından asfalt kaldırma işlemi bahse konu yolda kazı yapma (inşaata yönelik olarak kanalizasyon, su, yağmursuyu hattı vb. alt yapı çalışmaları) olarak değerlendirilmiş ve Belediyemizin mevcut yolda asfaltı söküp yerine herhangi bir kazı işlemi yapmadan kilit parke yapılmasına müsaade etmemiş ve şu an mevcut yol trafiğe kapatılmış durumdadır. Her ne kadar şehrimiz imar planında bu alan yola tahsis edilmemiş olsa da hâlihazırda aktif olarak kullanılmakta ve bu yol üzerinde bulunan yerleşim yerlerine hizmet vermektedir. İlerleyen süreçte Sinop Müze Müdürlüğü denetiminde 2469 sayılı kurul kararı ile onaylanan 1/1000 ölçekli imar planına göre yeni yol açma çalışmaları tamamlandığında halihazırdaki bu yol tamamen kapatılacak ve üzerinde bulunan yol kaplamaları temizlenecektir. Mevcut yol güzergâhında yerleşim alanlarının bulunması, bu alan üzerinde yaşayan vatandaşlarımıza yol, su, kanalizasyon, itfaiye, sağlık gibi hizmetlerin getirilebilmesi için Okyanus sokağın trafiğe acilen açılması gerekmektedir. Bahse konu yolun hâlihazırda şehrimiz l/1000 ölçekli Uygulama imar Planına göre açılması mümkün değildir. Bu nedenle iş bu yolun kapatılması telafisi mümkün olmayan ( yangın-sağlık hizmeti-su-kanalizasyon vb.) hizmetlerin aksamasına yol açacaktır. Bu sebeple Sinop Müze Müdürlüğü denetiminde bahse konu yolda Müze Müdürlüğü tarafından yapılacak kurtarma çalışmalarına başlanılmadan önce ileride sökülmek kaydıyla kilit parke yapılmasına müsaade edilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” denildi.

 

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI