109 YILLIK DESTAN GURURLA KUTLANDI

Eklenme Tarihi: 19 Mart 2024, Salı - 12:42   Okunma Sayısı: 269
109 yıl önce Türk milleti, bağımsızlık mücadelesinde bir destanla adını tarihe kazıdı. Vatan için canını veren yüz binlerce şehit Sinop’ta düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Bundan 109 yıl önce Çanakkale’de büyük bir destan yazıldı. Bu destan, Türk Milletinin makus talihini yendiği ve tükendi denilen bir devletin şaha kalkarak dünyaya meydan okuduğu bir kahramanlık destanıdır. Kahramanlıklarla dolu bu büyük deniz zaferin 109. yıldönümü törenlerle kutlandı. Vatan için canını veren binlerce şehit tüm Türkiye’de olduğu gibi Sinop’ta da saygıyla anıldı. Sinop’taki ilk tören Sinop Deniz Şehitliği'nde yapıldı. Buradaki tören, Deniz Şehitleri Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yapan Sinop Şehit ve Gazi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen; “Bugün, Türk milletinin, çok uluslu ser güçlerinin saldırılarına karşı dünya tarihine şerh düşerek altın harflerle yazdığı 18 Mart Çanakkale Zaferimizin 109. yıldönümünü kutlamakta ve vatanımız için canlarını gözlerini kırpmadan seve seve feda eden şehitlerimizin, şehitler gününü kutlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Bugün, ellerine kına yakarak Peygamber ocağına gönderdikleri evlatlarının, tertemiz alınlarından öperek “git oğul git, ben, yıllarca oğulsuz kalayım, şu yaralı bağrıma Karataşlar çalayım, hadi yavrum git, ya gazi ol, ya şehit” diyerek vatan savunması için uğurlayan aziz şehit analarının eşlerinin ve çocuklarının gurur günüdür. Bugün, Asya'da, Afrika'da, Yavru Vatan Kıbrıs'ta, Kore'de, Güneydoğu'da, güzel yurdumuzun ve dünyanın dört bir yanındaki şehitliklerde yatan şehitlerimiz ve savaş şartları gereği bilinmeyen yerlerde kefensiz yatan kahraman şehitlerimizin aynı günde ve görkemli bir şekilde anılması için belirlenmiş şehitleri anma günüdür.” dedi.

Özgen, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Aziz şehitlerimizi andığımız bu anlamlı ve müstesna günde, içte ve dıştaki ikiyüzlü hainler ve işbirlikçileri, hangi tahkimatı nerede, nasıl ve hangi enstrümanlarıyla yaparlarsa yapsınlar, büyük Türk Milletinin iman gücü ve vatan sevgisiyle atan kalpleriyle yaptığı tahkimatın karşısında duramazlar. Bu büyük ve asil milletin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, Mehmetçiğini vatanına adamış şehit anası, şehit babası, şehit eşi ve çocuklarının bu sıkıntılı dönemlerde gösterdikleri onurlu ve kararlı duruşları, Büyük Türk Milletinin vicdanının ta kendisidir. Bu büyük millet vatan söz konusu ise, şahadete yürümeye her an hazırdır. Bunun en somut örneğini, yakın tarihimizde 15 Temmuz hain kalkışmaya karşı duruşla göstermiştir.”

Ardından şehitlik defterini imzalayan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, yaptığı konuşmada, "Tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferimizin 109. sene-i devriyesini, millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla anıyoruz. Çanakkale Zaferi; "Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum" diyen Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, vatan ve milletin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizin, gazilerimizin ve topyekûn bir milletin destansı zaferidir. Çanakkale Zaferi; Konya’dan Musul’a, Sinop’tan Halep’e, Adana’dan Kudüs’e kadar ecdadımızın birlik olup düşmanın hayasızca akınına dur dediği, bağımsızlığından ödün vermediği bir var oluş mücadelesidir. Aziz şehitlerimizin kahramanlık destanlarıyla, temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Aziz milletimiz tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Kahraman ecdadımızın asil kanıyla yazdığı tarihimizin, şanlı zaferlerimizin üzerine büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa ederek, Türk milletini geleceğe hazırlıyoruz. Bizlere bu büyük zaferi armağan eden, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, vatan mukaddesatı uğruna canlarını feda eden bütün şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden gazilerimizi, şükran, rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhlarınız Şad Olsun.” diye konuştu.

Buradaki törenin ardından, Sinop Şehitliği'ne giden protokol üyeleri şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Şehit ailelerinin de katıldığı şehitlik ziyaretinde şehitlerin ruhuna Kuran-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

18 Mart Çanakkale Zaferinin 109’ncü yıldönümü etkinlikleri Sinop İl Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla devam etti.  Şehit Ömer Can Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı’nda konuşan okul müdürü Şükrü Eraltan, “Bu coğrafyaya kader çizmeye çalışanlar, tuzak üstüne tuzak kuranlar bilmelidirler ki bu millet vatan uğruna ölmeyi şahadet, şehitliği de aziz bilen gençler yetiştirebildiği sürece yeniden Çanakkale Zaferleri yazacak kudrettedirler. Milletin evlatları anasız-babasız kalmasın diye kendi evlatlarını babasız bırakmayı göze almış tüm şehitlerimize Sinop’tan selam olsun.” diye konuştu.

Eraltan’ın konuşmasının ardından öğrencilerin “Dirilişé adlı karma sanat gösterisi izlendi. Öğrencilerin canlandırdıkları gösteri izleyenlerden tam not aldı. Gösteri sırasında bazı vatandaşların duygulandığı görüldü.

Kaynak: Aydın YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI