AFAD: ÖNLEM ALMAZSAK KÖTÜ SENARYOLAR BİZİ BEKLİYOR!

Köşe Yazarı: HİKMET KURADA   Eklenme Tarihi: 24 Nisan 2024, Çarşamba - 17:01   Okunma Sayısı: 73

Değerli okuyucularımız;

İnsanın başına neyin, ne zaman, nerede ve nasıl geleceğini Allah’tan başka kimse bilemez. Ancak; akla gelebilecek olan her konuda ve her zaman için hazırlıklı ve tedbirli olmakta da fayda vardır sanırım. Ne demiş Atalarımız? “Atını sağlam kazığa bağla, ondan sonra Allah’a dua et.” Yani, önce tedbir almak ve işi sağlama bağlamak gerekiyor.

Çeşitli afetlere ve olumsuzluklara karşı insanlarda olduğu gibi bazı kurum ve kuruluşlarda da birçok önlem ve tedbirlerin önceden alınmasıyla ilgili planlı çalışmalar yapılıyor.

Merkezi Ankara’da olan ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı AFAD’da, Avrupa Birliği (AB) destekli 3 milyon Euro’luk (yaklaşık 105 milyon Tl.) İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi ile ilgili düzenlenen ve Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak benim de katıldığım basın toplantısında bir konuşma yapan AFAD Proje Yönetimi Ofisi Başkanı Çevre Yüksek Mühendisi yeğenim Betül Kurada, “Eğer önlem alırsak iyi bir senaryo bizi bekliyor, önlem almazsak daha kötü bir senaryo bizi bekliyor. Önlem almadığımız takdirde kuraklığın çok daha şiddetli olacağını biliyoruz” dedi.

Ankara’daki AFAD Başkanlık binasında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’de iklim değişikliğinden kaynaklanan afet risklerinin azaltılması ve oluşabilecek zararlar sonrası hayatın normal akışına hızlı bir şekilde uyum sağlanabilmesi için AFAD’ın teknik ve insan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesine yönelik, %85’i Avrupa Birliği (AB) destekli 3 milyon Euro’luk (yaklaşık 105 milyon Tl.) İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi’nin kapsamı ve amaçları anlatıldı.

Toplantıya basın mensuplarının yanı sıra, bu proje kapsamında pilot il seçilen Antalya ve Trabzon illeri ile bu konuda eğitim verilen bazı illerin belediye temsilcileri ve çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirildiği Almanya, Belçika, İtalya, İspanya gibi bazı AB ülkelerinden yetkililer de katıldılar.

İklim krizi, çevre sorunlarına sebep olduğu gibi küresel ekonomi üzerinde de doğrudan etkisi olması sebebiyle tüm dünya ülkelerinin de gündeminde bulunuyor. Adeta sonu öngörülemeyen bir sınavdan geçen bölgeler, doğa olaylarına karşı daha uzun vadeli planlar yaparak gelecek yılların ekonomik anlamda da teminatını sağlamaya yönelik adımlar atıyor. Öyle ki; iklim krizinin gelecek 25-30 yıl içerisinde dünya geneli ortalama gelirini beşte bir oranında düşeceği yönünde araştırmalara dikkat çeken uluslar arası kuruluşlar bile mevcut. Alınacak her önlemin gelecek nesiller için bir nefes kadar önemli olduğu düşüncesiyle; Türkiye’de AFAD aracılığıyla İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi’nde ülkemiz için iklim krizine yönelik yeni uygulamaları devreye almaya başladı. Hedef ise risklerin azaltılması ve oluşabilecek zararlar sonrası hayatın normal akışına hızlı bir şekilde uyum sağlamak. Bu Proje ile ayrıca yerel yönetimlerin iklim değişikliği kaynaklı afet risklerini minimize etmek ve doğaya uyum eylemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak isteniyor.

İklim Değişikliği Gerçek Bir Tehdit   

AFAD Proje Yönetim Ofisi Başkanı yeğenim Betül Kurada basın toplantısında yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin gerçek bir tehdit olduğunu vurgulayarak, “Sanayi devriminden sonra veriler gösteriyor ki bu süreci biz insan eliyle hızlandırmışız ve hızlandırmaya da devam ediyoruz” dedi.

AFAD’ın İDAY Projesiyle Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmayı hedeflediğini belirten Kurada, bireysel dönüşümün de önemli olduğunu ve vatandaşların da iklim değişikliğiyle mücadelede rol alması gerektiğini belirtti.

Çevre Yüksek Mühendisi ve AFAD Proje Yönetim Ofisi Başkanı Betül Kurada,”Eğer önlem alırsak iyi bir senaryo bizi bekliyor, önlem almazsak daha kötü bir senaryo bizi bekliyor ve herkese, gelenlere bunu gösterdik. Önlem almadığımız takdirde kuraklığın çok daha şiddetli olacağını biliyoruz. Sıcak hava dalgasının çok fazla olacağını biliyoruz. Soğuk hava dalgasının daha azalacağını biliyoruz. Bunlar sadece afet demek değil, bunlar yiyecekle yaşayacağımız sorunlar demek, kuraklık demek, tarımsal bir olaya sorun yaratması demek aslında bizim için” dedi.

Projenin iki bileşeninden birincisinin, iklim değişikliğinin neden olduğu afetlerden kaynaklı risklerin azaltılmasına yönelik olduğunu söyleyen Betül Kurada, daha sonra şu açıklamalarda bulundu:

“İkinci bileşen kapsamında 10 belediyeye, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ve AFAD birim müdürlüklerine gelen temsilcilere biz çeşitli eğitimler verdik. Bu eğitimler dört yıllık süre içerisinde farklı dönemlerde devam etti. Asıl yaptığımız çalışmalar ise Antalya ve Trabzon’da Büyükşehir Belediyeleri ile koordinasyon içerisinde ve paydaş katılımıyla birlikte bu illerdeki afet risk azaltma ve iklim uyum eylem planlarının hazırlanmasıydı. Dolayısıyla, biz yaklaşık 1,5 yıllık bir çalışma sonucunda çok sayıda çalıştayla bu eylem planlarını hazırladık” dedi.

AFAD Proje Yönetim Ofisi Başkanı Betül Kurada, İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi ile Antalya için 178 ve Trabzon için de182 eylemin bulunduğu planlar hazırlandığını sözlerine ekledi.

Projenin pilot şehri olan Trabzon’u temsilen AFAD’daki basın toplantısına katılan, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Songül Bayrak, iklim değişikliği ve afet riskleri kapsamında açıklamalarda bulunarak, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin emisyon azatlım çalışmalarını hızlandırarak eylem ve risk azaltma faaliyetleriyle birlikte SUMP projesini başlattıklarını dile getirdi. Ayrıca, karbon salınımının yoğun olduğu Maraş Caddesi’nin trafiğe kapatılarak yayalara açıldığını belirten Songül Bayrak bunun tarihi bir adım olduğunu, bunun yanı sıra millet bahçelerinin sayısının artırılmasıyla yeşil alanların genişletilerek %20’ye varan oranda karbon emiliminin artırıldığını ve böylece sera gazı azaltımına katkı sağlandığını sözlerine ekledi.

Ülkemiz ve Dünya için çok önemli olan bu projeyle ilgili yapılan yukarıdaki açıklamaların ardından, Atatürk’ün çevre ve doğa ile ilgili şu sözleriyle makalemi bitirmek istiyorum:

“Çevreyi korumak aklın gereğidir. Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur. Burasını öyle ağaçlandırınız ki, görmeyenler bile yeşillikler arasında olduğunu anlasın. Ağaç, çiçek ve yeşillik uygarlık demektir. Kemal Atatürk”

Yüce Atatürk’ün ışığıyla aydınlanan ve yolunda ilerleyen bir Türkiye’de yaşayacağımız daha nice sağlıklı, mutlu, huzurlu ve başarılı günler dileğiyle…

Hoşça kalınız…

Dostça kalınız…

RÖPORTAJ
AFAD: ÖNLEM ALMAZSAK KÖTÜ SENARYOLAR BİZİ BEKLİYOR!
BAYRAK NAMUSTUR, ŞEREFTİR, ONURDUR!..
reklam

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI