ÜNİVERSİTEDE NEVRUZ BAYRAMI COŞKUSU

Eklenme Tarihi: 22 Mart 2024, Cuma - 15:57   Okunma Sayısı: 189
Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı Sinop Üniversitesi tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. 15 Temmuz Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen kutlamalarda renkli görüntüler vardı.

Birliğin, kardeşliğin, bereketin ve baharın simgesi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı Sinop Üniversitesi’nde çeşitli etkinliklerle kutlandı.  Kutlamalar düzenlenen konferansla başladı. Üniversitenin Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferans Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Programın açılışı ve selamlama konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, nevruzun yeni bir gün ve yeni bir başlangıç olduğunu belirtti. Taşdemir, “Doğa’nın uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Türk kültüründe son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Geleneklerimiz arasında önemli bir yere sahip olan nevruz bayramı, Türk dünyasında Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla kökleri Orhun kitabelerine kadar dayanmaktadır. Nevruz’un kökeni hakkında sadece bizim kültürümüzde değil tüm kültürlerde değişik anlatılar vardır. Bizim için Nevruz, Ergenekon’dan çıkış günüdür. Aynı zamanda Nevruz, tabiatın canlanmasını, yeniden doğuşunu ifade etmektedir. İşte bu nedenlerle Nevruz, bir bahar bayramı niteliğinde kabul edilmiş ve günümüze kadar kutlanarak gelmiştir” dedi.

Rektör Taşdemir, “Atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimize sahip çıkarak sonsuza dek yaşatma ve bize yurt olan doğa ve çevremizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzusundayız. Bu vesileyle hepimizin nevruz bayramını kutlar, nevruzun ülkemize ve tüm dünyaya sevgi, dostluk, kardeşlik, birlik ve dayanışma, bolluk ve bereketler getirmesini diler, sizleri saygı ve sevgi ile selamlarım.” diye konuştu.

Ardından Ayancık Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Bora İyiat “Türkiye Yüzyılında Türk Devletleri Teşkilatı ve Riskler, Fırsatlar, Tehditler” konusu üzerine konferans gerçekleştirirken, Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Çek, Nevruzun tanımı ve anlamı üzerine konuşma yaptı.

Programda Türk Dünyası ve Tarihi Öğrenci Topluluğu Başkanı İzzet Caner Akbulut, günün anlam ve önemini belirten “Ergenekon” şiirini seslendirdi.

Nevruz kutlamaları konferans salonundaki programın ardından alandaki etkinliklerle devam etti. Buradaki kutlamalar Üniversitenin Halk Oyunları Öğrenci Topluluğunun halk oyunları gösterisi ile başladı. Ardından Rektör  Prof. Dr. Şakir Taşdemir, öğrencilerle birlikte Türklerin Ergenekon’dan çıkmasını temsilen örs üzerinde demir döverek, Nevruz’un simgelerinden olan boyalı yumurtaları tokuşturdu.

Daha sonra Nevruz ateşi yakıldı ve Nevruz ateşinin üzerinden atlandı. Program Sinop Gençlik Merkezi Geleneksel Türk Okçuları tarafından ok atışı gösterileri ile son buldu.

Etkinliklere; Rektör Prof. Dr. Şakir Taşdemir’in yanı sıra,  Belediye Başkan Yardımcısı Önder Serdar Öztürk, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz ve Prof. Dr. Rıza Bayrak, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: Aydın YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI