GELECEĞİM KARİYERİM BULUŞMASI

Eklenme Tarihi: 28 Mart 2024, Perşembe - 12:41   Okunma Sayısı: 187
Sinop Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından “Geleceğim Kariyerim Buluşması” düzenlendi.

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Cebeci ile Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Sinop Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından “Geleceğim Kariyerim Buluşması”nda öğrencilerle bir araya geldi.

Okulun Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Haluk Öztürk, “Sevgili öğrenciler insan hayatında hiç bir buluşma tesadüf değildir, bugün bizlerle olan kıymetli konuklarımızın sizlerle paylaşacağı bilgi birikimleri ve hayat tecrübeleri gelecek hayatınızı planlamada sizlere rehberlik edecektir. Katılım ve paylaşımları için konuklarımıza şimdiden teşekkür ederim.” dedi.

Daha sonra katılımcıların her biri söz alarak kendi hayat hikayeleri ve başarılarında etken olan hususları, bilgi birikimi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Programda konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, üniversite olarak yürüttükleri bilimsel çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Teknolojinin ve yapay zekanın meslek dallarına etkisini anlatan Rektör Taşdemir, “Öncelikle, teknolojinin hızla ilerlediğini ve bu değişime ayak uydurmanın önemini vurgulamak istiyorum. Teknolojiye olan ilginizi ve merakınızı sürekli olarak beslemeli ve yeni gelişmeleri takip etmelisiniz. Yapay zeka ise günümüzün en önemli teknolojilerinden biri haline geldi. Yapay zeka alanında bilgi sahibi olmak, sizlere birçok sektörde rekabet avantajı sağlayacağını düşünüyorum. Geleceğin dünyasında teknoloji ve yapay zeka ön planda olacak. Bu nedenle, bu alanlara ilgi göstermek ve kendinizi geliştirmek için fırsatları şimdiden değerlendirin” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Osman Cebeci de konuşmasında, meslek liselerinin önemine değindi. Cebeci, “Meslek liseleri bizim için çok çok önemli. Bu ülkenin kalkınmasının dinamosusunuz sizler. Meslek lisesi, memleket meselesidir. Meslek liseleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız yeni çalışmalar yapılıyor. Yeni alanların ve kampüs okulların açılması gibi bakanlığın çalışmaları var. Özellikle biz ara elaan demiyoruz, aranan eleman diyoruz. Meslek lisesi mezunlarının artık girişimci olmasını istiyoruz ve girişimci ruhuyla üreten bireyler olmasını istiyoruz. Şuanda toplumda sizler aranan elemansınız. Eğer kendinizi geliştirdiğiniz takdirde, belli bir birikime sahip olduğunuz takdirde piyasada her alanda iş bulabilecek kapasitedesiniz.” şeklinde konuştu.

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş da konuşmasında, sektörün meslek sahibi insanlara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Akbaş, “Ben aslında inşaat mühendisiyim.1982 yılında liseyi bitirdiğimde bir tercih yapmam gerekiyordu. İnşaat mühendisliği mesleğini seçtim. Yaklaşık 38 yıldır da bu mesleği iyi ya da kötü yapmaya çalışıyorum. Kırkımdan sonra ne yaparım bilmiyorum ama mesleğimdeki başarı beni bu makamlara daha kolay getirmeye sebebiyet verdi. Bunu şundan dolayı anlatıyorum. Sizler önümüzdeki günlerde ya da yıllarda bir tercihte bulunacaksınız. Bu karar gelecekteki hayatınızı yönlendirecek, bazı tercihler olacak. Vereceğiniz karar geleceğinizi yönlendireceği için önemli. Meslek liseleri yada meslek sahibi olmak son dört yıldır ciddi anlamda değer kazandı. Bugün asgari ücret ve asgari ücretin az üzerinde rakamlarla mimar, mühendis ve birçok üniversite mezununu istihdam ediyoruz ancak, biz inşaatlarda sıvacı bulamıyoruz, fayansçı bulamıyoruz, demirci bulamıyoruz. Bırakın asgari ücreti, asgari ücretin üç-dört katını versek bile sektörde insan yetişmediği için bulamıyoruz. Bunlar bir kere hayatın gerçekleri. Herkes üniversite bitirmek zorunda değil. Bizim evlerimizde tesisat işi yapacak, inşaatlarda çalışacak insanlara da ihtiyaç var. Bunlar da çok ciddi gelir kapısı olan ve hayatınızı üst düzeyde devam ettirebileceğiniz, gelirler elde edebileceğiniz meslek alanları. O bakımdan içinde bulunduğunuz okulun ve aldığınız eğitimin değerini bilin” diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Program,  öğrencilerin konuklara soruları ve katılımcıların cevapları ile sürdü.

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir ve Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş,  Sinop Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden her yıl  Sinop Üniversitesini kazanan 10 öğrenciye öğrenimleri boyunca burs vereceklerine dair müjdeyi de paylaştı.

Program sonrası katılımcılar, Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu lisesine ait meslek atölyelerini gezerek, Okul Müdürü ve öğretmenlerden bilgiler aldı ve öğrencilerle sohbet etti. 

Kaynak: Aydın YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI