SİNOP'UN LEVENT ABİSİ

Köşe Yazarı: Ziya EROĞLU   Eklenme Tarihi: 18 Nisan 2024, Perşembe - 13:05   Okunma Sayısı: 216

13 Aralık 2023 günü, Sinop sakinleri bir canlarını uğurladılar. Bir şair, bir yazar, gazeteci, radyo sahibi, bir eş, baba, kardeş, bazılarının Levent abisi, bazılarının da "Acıların Çocuğu" olarak tanıdığı biriydi.

İnsanların damarına dokunarak şiirlerini yazdı.” Yaşımı sormayın, yaşamadım ki, Canım efendim, Acıların çocuğu, Gidecekse gitsin eyvallah etme” gibi şarkıların yazarıydı. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) kayıtlarına göre 250'ye yakın şarkı sözü bulunmaktadır. Bazı şarkı sözleri, Unkapanı Müzik Çarşısı'na düşmeden Levent abinin buzdolabının içindeki 15x20 cm'lik kitabının arasında kalmıştı.

 Levent abi genellikle bütün şarkılarını dolma kalemle yazardı ve bu sözleri peçeteye not düşerdi. Son yıllarda peçete kalitesinin düştüğünden yakınırdı. Eskiden peçeteye yazdığında dolma kalem mürekkebi dağılmazdı. Son yıllarda mürekkep dağılır, bazen okunmaz hale gelirdi. "Sinop'um" şarkısı da bu şarkılardan bir tanesidir.

 

İsterseniz, bu şarkının hikayesini dinleyelim.

 Yıl 1996 veya 1997. Yalçın Akkoca'nın teyze oğlu Hakan Köse, Sinop PTT'sinde posta dağıtım memuruydu.

O zamanlar Sinop Belediyesi'nin konservatuvarı eski Otel Melia Kasım'ın arka tarafındaki binada yer alıyordu. Hakan bir heyecanla elinde bir dergiyle konservatuvara geliyor. O zamanlar konservatuvarda nota, solfej ve bağlama eğitmeni olarak çalışan Yalçın'a soruyorum: "Eğitmen mi, öğretmen mi?"

Cevabı: "Öğretmen mektepli olur, ben usta çırak geleneğinden geliyorum. Benim Ustam ise Ferruh Güven" diyor.

Hakan, "Yalçın abi, şu şiiri bir okusana" diyor. Yalçın bir çırpıda şiiri okuyor ve gözlerinin içi gülüyor. Şiir o zamanlar aslen Ayancık'lı olan Turan Gökmenoğlu'nun çıkarttığı bir dergide yayınlanmış.

Şiirin adı "Sinop'um" ve altında imza Levent Bektaş. Yalçın, günlerce uğraşarak bu şiire bir beste yapıyor. Ve sonunda besteyi kayda alıp Levent abiye gönderiyor. Sonra Levent abi Yalçın'a "Ya Yalçın, sen bunu nereden buldun, bu çok güzel olmuş" diyor. Daha sonra bu şarkı 2000 yılında Ataman Yılmaz'ın yazlığında Egil Guthormsen tarafından kayda alındı.

Şarkı, Yusuf Eroğlu tarafından seslendirildi. Daha sonra Norveç'te Tore Jamne tarafından congas ve elektro bateri ile ritm yüklendi. Bütün bunları şu anda ismini hatırlayamadığım Tysvær, Førland'da oturan bir arkadaş tarafından mix yapılarak kasede alındı. Daha sonra Ziya Eroğlu tarafından bilgisayara yüklenerek CD haline getirildi. Levent abi, saygıdeğer güzel bir insandı. "Bırakın gitsin" dedi ve hepimizi bırakıp gitti. Seni tanıdığımız için kendimizi şanslı sayıyoruz Levent abi.

Kaynak kişiler: Yalçın Akkoca, Egil Guthormsen

https://youtu.be/CZkAeXCeqAg?si=Ca7ohqpyOB0xnrwg

MERHABA BAHRi ABi
O GÜNLERİ DE GÖRÜR MÜYÜZ?
SİNOP'UN LEVENT ABİSİ
TRAFİK SORUNU...
YANGIN GÜVENLiĞi...
reklam

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI