BİR ŞANLI DİRENİŞİN ADIDIR ÇANAKKALE (Eski Bir Yazı)

Köşe Yazarı: NEZİH YILDIRIM   Eklenme Tarihi: 18 Mart 2024, Pazartesi - 12:19   Okunma Sayısı: 304

İnsanoğlu geleceğini görebilmesi için geçmişini bilmesi lazım. Bizde Server Vakfında konuştuğumuz, Osmanlı İmparatorluğunun kırılma noktası olan Çanakkale harbini,

Yard. Doç.Dr. İsmail Cansızdan dinledik ve notlarımızı okurla paylaşmak istedik.

Cansız Hoca;

Tarihimizin kırılma noktalarından en önemlisini: “Çanakkale Savaşı oluşturmaktadır.”dedi.

Ve devamla “Çanakkale savaşına Akdeniz kıyılarında müttefik kuvvetlerin gemilerini bombalayan daha sonra Karadeniz'e geçip Osmanlı bayrağı çekerek Rus limanlarını topa tutan Alman savaş gemilerinin hareketi, savaşa girmeme çabalarına rağmen, Osmanlı Devletini savaşa girmek zorunda bırakmıştır.

Enver Paşa kendini bir anda savaşın içinde bulan Osmanlı Devletini,Savaşa girmenin oldubittiye getirildiğini anlatmaya çalışırken, olayı anlamayıp soranlara " Bir oğlumuz" oldu diye izah ediyordu. “Bu arada Enver Paşanın hataları olsa da samimiydi.” diyen konuşmacı sözlerinin devamında;

İngiliz - Fransız önderliğindeki müttefik devletler, Boğazlara hâkim olmak için, çok kolay ele geçireceklerini planladıkları Çanakkale'ye saldırdılar.

Çanakkale operasyonunu Birleşik Krallık Donanma Bakanı Winston Churchill planlamıştı.

Hedefleri, Hilafetin merkezini ele geçirmek.. Böylece, Osmanlı coğrafyasına hâkim olmak, hem de kendi sömürgelerindeki Müslümanların direnişini kırıp, Rusya ile bağlantı kurarak asker, gıda sevkiyatını sağlamak istiyordu.

Uzun menzilli topları ile kolayca Çanakkale civarındaki Osmanlı tabyalarını susturan Müttefik donanması, Çanakkale boğazına döşedikleri mayınları toplayarak 18 Mart akşamı İstanbul'da eğlence tertip etmek üzere harekete geçmişti. Osmanlı ordusunun elinde sadece 26 mayın vardı.

Çanakkale de savaşı yöneten Türk komutanlardan Müstahkem Mevki Komutanı Cevad Bey- Paşa’nın emri ile Tophaneli Yüzbaşı Hakkı bey ve Yüzbaşı Hafız Nazım komutasında 54 personeli ile Nusret Mayın gemisi gece bunları denize döşedi.

Mayınları döşemek üzere harekete geçen Nuster mayın gemisine komuta eden Tophaneli Yüzbaşı Hakkı Bey, İngiliz zırhlılarla karşılaşınca 'acaba mayın döşeme işini yapamayacak mıyız 'diye endişe ve heyecan duyarak Şehit olur,(bugünkü deyimle kalp krizinden ölür.). Mayın döşeme işini sürdüren Nusret'e Yüzbaşı Hafız Nazım komuta eder.

Osmanlı tabyalarını bombalayarak ilerleyen Müttefik donanmasına ait gemilerin bir kısmı, gizlice o gece döşenen bu mayınlara çarparak battı. Fransız amiralinin komuta ettiği harekâtta müttefiklerin bombaladığı toplam -- kısa menzilli - 84 topa sahip Osmanlı tabyalardan birinde sağ kalan iki kişi, üzerlerine atılan top parçaları, taş- toprak ve insan yığınlarından çıkmayı başardılar.

Bunlardan biri Niğdeli Ali.. Diğeri de, Balıkesir'in Havran-Çamlık Köyü'nden Mehmet oğlu Seyit idi.

 Tabyada topu kullanan bütün asker şehit olmuştu.

Niğdeli Ali de, Seyit’de nişancı değildi. Her ikisi de nişan almasını bilmiyordu. Topun mermiyi taşıyan asansörü de bombalamalardan zarar görmüş çalışmıyordu.

Balıkesirli Seyit, Niğdeli Ali'nin yardımı ile 274 kilo ağırlığındaki top mermisini sırtına alarak topun namlusuna sürmeyi başardı.

Çanakkale boğazını İstanbul’a gitmek üzere geçmekte olan “Ocean” savaş gemisine kendince nişan alıp, topu ateşledi. Ancak mermi önce geminin önüne, sonraki arkasına düşerek gemiye isabet etmedi. Son üçüncü mermi gemiye isabet etti. Bu merminin tesiriyle geminin dümeni bozulduğundan kontrolden çıktı ve Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlardan birine çarparak battı.

Böylece "yenilmez armada" denilen Fransız- İngiliz ortak donanması bir saat içinde %35'ni kaybetti.

İstanbul’a yürümeyi göze alamayan Akdeniz Filo Komutanlığı'na komuta eden Fransız Amiral de Robeck, donanmaya geri çekilme emri verdi. Cevat Paşa, da "Gittiler bir daha gelemeyecekler" diyordu.

Tabyaların sustuğunu bilen ancak bu olağan üstü durumu hayretle izleyen Müstahkem Mevki Komutanı Cevat (Çobanlı) Paşa, konuyu öğrenince tabyasında kalan askerleri ziyaret etti.

Balıkesirli Seyit'e 'Tarihin akışını değiştiren iş yaptın. Haydi, bunu bir daha göster resmini çektirelim' der. Seyit dener fakat o kilodaki top mermisini bir daha kaldıramaz. Bunun üzerine ağaç kütüğünden mermiye benzeyen bir model yaptırılarak Seyit'in sırtında resmi çekilir. Şu an elde olan resim hakiki top mermisi değil, ağaç kütüğünden yapılan mermi benzeridir. Çünkü Seyit, bir daha o mermileri kaldıramamıştır.

Balıkesirli Seyit'e bu hizmeti dolayısıyla "onbaşı" rütbesi verilir. Aslında bir pehlivan olan Seyit verilen tayinle tam olarak doymamaktadır ve tayini birden ikiye çıkarılır. Ancak arkadaşları günlük yarım tayin yerken o iki tayin yemeyi içine sindirmez. Arkadaşları ile paylaşır. Çanakkale’de denizden İstanbul'a gidemeyen Müttefik kuvvetler, kara savaşına yönelirler. Büyük kayıpların verildiği kara savaşını da kazanamayarak geri çekildiler.

 

                                                 SAVAŞ VE SONUÇLARI.

- Bu mağlubiyetle, Barbaros Hayretin Paşa'nın " Denizlere hâkim olan, dünyaya hâkim olur" anlayışını en güzel uygulayan İngilizlerinde yenilebileceği ilk defa  ortaya konuyor.

- Müttefiklerin bu yenilgisi üzerine Alman - Osmanlı ittifakının savaşı kazanacağı görüşü ağırlık kazandığından Bulgarlar Almanların yanında savaşa giriyor. Alman - Osmanlı bağlantısı engeli kalkarak doğrudan koridor açılıyor.

- Rus ordusunun batıya sevki ve Rusya'dan Müttefik küvetlere gıda vs konusunda lojistik ikmal engellenmiş oldu.

- Osmanlı’nın çöküşü gecikti. Savaş'ın 1916’da bitmesi planlanıyordu. Savaş 1918'e kadar uzadı.

- Bu savaşta Osmanlı, 251 359 kayıp verdi. 211 bin kayıp savaş alanında, 40 bin kayıp ise savaşıp hastanelere sevk edilen ve memleketlerine "tebdil-i hava – (hava değişimi)- " için gönderilenlerdir.

İtilaf devletlerinin kaybı 252 bindir. Bu kayıpların tamamına yakını Fransız- İngiliz vatandaşı olmayıp sömürge ülkelerden zorla ve kandırılarak getirilen başka ırklardan insanlardır.

- 85 bin şehit Yedek subaylarımızdır. Bunlar lise ve üniversite talebeleri idi. Cumhuriyet döneminde eksikliği hissedilen "Kâhtı-ı Rical (Devlet adamı) yok" sözü ile ifadesini bulan olay 85 bin tahsilli insanımızı kaybetmenin sonucudur.

18 Mart Deniz zaferi sonucu olarak, Çanakkale savaşlarının planlayıcısı Winston Churchill siyaset sahnesinden uzaklaştırıldı. Winston Churchill sonradan "Tophaneli Hakkı, beni 25 yıl siyaset dışına attı" diyecektir.

- İtilaf devletleriyle bağlantı kuramayan Rus'yada sosyal ve siyasal karışıklıklar baş gösterdi. Rusya'da kominizim darbe ile iktidarı ele geçirdi.

464 MADELİK ANTLAŞMA, İKİ SATTE MECLİSDEN GEÇTİ

 Not: Konuşmacıya Nezih Yıldırım olarak, “Çanakkale ile Lozan arasında bir bağ ve Lozan’ın bizim bilemediğimiz yönleri var mıdır? Seyit çavuş kahramanlığının karşılığını dünya hayatında görmüş müdür?” sorusunu sordum.

Cansız: Şunları söyledi:

- Seyit Onbaşı, memleketine döner..Çok sıkıntılı bir hayat yaşayarak 49 yaşında vefat eder.

Vefatından sonra sırtında odun taşıyarak hayatını kazandığı sicimi, Ali Osman isminde oğlu ve Aişe ve Fatma isimli kızları kalıyor.

- Çanakkale'de ihtiyat kuvveti konumundaki 57. Alay'ın komutanı Yarbay Mustafa Kemal'i tanıyoruz. Fakat..Çanakkale savaşlarının Deniz zaferi bölümüne komuta eden Cevat Paşa'yı tanımıyoruz.

Tarihlerde bahsetmiyor. Çanakkale komutanlarından, Esat Paşa'da Selahattin Ali'de öyle.  Daha sonra İstanbul'un işgali sonucu. Cevat Paşa, 2773’Nolu esir olarak basit suçlamayla Malta’ya götürülüyor. Böylece İngilizler, Çanakkale’deki yenilgilerinin intikamını alıyor.

- Mustafa Kemal paşa, ise Savaş yıllarında yola çıktıkları ile sonuca kadar varmamıştır. Yani oruç tuttuğu ile bayram etmedi.

- Birinci Meclis, Misak-ı Milli'den taviz vermedi. Lozan görüşmeleri kesildi. Meclis, Lozan'a giden heyeti geri çağırdı.

Bu arada meclis fesih edildi. Meclis yokken Lozan'a giden heyete Haim Naum ismindeki Robert Koleji öğretmeni katıldı.

  1. Meclisin kabul etmediği tüm maddeler kabul edilerek Lozan imzalandı. Muhalefetin olmadığı ll. meclisin önüne getirilen ve milletvekillerinin içinde ne olduğunu bile bilmediği 464 maddelik anlaşma iki saatte kabul edildi.

14 Milletvekili "hayır" dedi. Bu 14 kişiden bazıları 150'likler listesine alınarak sınır dışı - sürgün - edildiler.- 1925 - 1930 arasında birçok hukuki düzenleme yapıldı. Fakat bu düzenlemeleri hazırlayanların hiç biri Türk hukukçuklar değil.

- Sn. Cansıza teşekkür edilerek program sonlandırıldı.

- Bizde bu programı siz okurlarımızla paylaşmak istedik. 

Sn. Okurlarım eski bir röportajı paylaştım. Teşekkür ederim.

  Nezih Yıldırım 18.3.2021

 

GÖZLEMLERİM
BAYRAM ARİFESİNDE, BİR TÜRKÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Eski RAMAZANLAR
BİR ŞANLI DİRENİŞİN ADIDIR ÇANAKKALE (Eski Bir Yazı)
ERBAKANI ANARKEN (XIII YIL)
KAR YAĞARKEN KÖY DÜŞLERİM.
BOYABAT İÇİN DÜŞÜNCELER
KABAKÇI KONAĞINDA SÖYLEŞİ
​ Siz; ​ ​ COCUK OYUNCAK İLİŞKİSİ
YAŞAYAN MEHMET AKİF
SİSTEM BELEDİYECİLİĞİ VADETMEK
Boyabat’ta Pazardı
EVET O BİR KÖPEKT AMA..!
BOYABAT BELEDİYE BAŞKANIMIZ VE BİR SÖYLEŞİ PROGRAMI
AŞİNA YÜZLER
GEZİ NOTLARIM. (10 Yıl Önce)
ARABEKSTE GÜZELMİŞ
BİR DOSTUN ANLATTIKLARI VE GÖZLEMLERİM
KİŞİLİKLE İLGİLİ Mİ? (2015’de yazılmıştır bir yazı)
Bir Kitap & Bir Yazar
ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASI VE AĞAÇLAR.
ÖLÜMÜNÜN 83.YILINDA, YAŞAYAN MEHMET AKİF
GÜRBETE MEKTUP
ELETŞİREL BİR YAZI
KAMUDAKİ DEĞİŞİMİN MEMURLAR ÜZERİNDE ETKİLERİ.
DİL VE KÜLTÜR..!
TARİHE SAYGI!..
TÜRKİYEMİZİN SUNİ BÜYÜMESİNE DİKKAT!....
TAHSİN BEY (Bir Bürokratın Hikâyesi) V.
BİR ŞANLI DİRENİŞİN ADI. ÇANAKKALE
Abdurrahim Karakoç’u anıyorum
ESKİ RAMAZANLAR DİYELİM Mİ?
DEVLET BORÇLARI (Bu yazı 9 Kasım 2007’de yayımlanmıştır.)
GEZMEK/GÖRMEK/YAZMAK!....
RAMAZAN AYINA DAİR DÜŞÜNCELER!...
HALA AYNI KAFALAR (ONBİR YIL ÖNCE)
TÜRKÇEMİZ ÜZERİNE..! (1)
24 HAZİRAN 2018 SEÇİMLERİ VE SİYASİ PARTİLER
GÜNLÜK:
GARİP KALAN TEZENE (Ölümünün 6.Yılında Neşet ERTAŞ)
ÖMER HAYYAM
ODUN İÇİN MEŞE KATLİ,VE İKİ ANLAYIŞ!..
DEVLET ADAMLIĞI
KOMİLİK YAPAN BİR ÇOCUK
ON YIL ÖNCE BAYRAM SONU YAZDIĞIM BİR YAZI!
ÖMER HAYYAM !..
ÖZEL GÜNLER!...(15.02.2013’de yazılmıştır)
İHTİYARLIK (2)
Ölümünün 85.Yılında Mehmet Akif
Tarihi Antlaşmalar ve Milletlerin Direnme Gücü
HADDİ BİLMEK!...
GEZİ YAZILARIM (Eskişehir programı)
CEMRE SUYA DÜŞERKEN!..
DÜŞÜNDÜÜRÜCÜ SÖZLER!..
ÇOCUKLARIN DUASI
KASTAMONUDA İKİ GÜN
ÖLÜMÜNÜN 7.YILINDA ERBAKAN'I ANARKEN
ERBAKAN'I ANARKEN
Seyit Bilal Yolu (İZDEN SIZAN -28)
28 Şubat Darbesi.
AŞK ÜZERİNE!..
RAMAZAN GELİYOR..!
MUHTEŞEM 100 YIL VE TARİHE SAYGI!
TÜRKÜLERİMİZ;
PAYDOS..! (Eski ama düşündürücü)
ŞAHANE HAYALLER!..
“ TÜRKİYE, TÜRKİYEDİR !.” (Eski bir yazı yıl: Ekim 2007)
ADAY LİSTELERİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
GEZİ YAZILARIM (2) BAYRAM SONRASI MEMLEKETİM
HARAM LOKMA YEDİRMEDİ (Mehmet oğlu İbrahim) HİKÂYE:
SEVGİ KAVRAMI..!”(DENEME)
GARİP KALAN TEZENE
BAYRAMLARIMIZ
BAYRAMLARIMIZ!
ÇOK OKUNAN YAZAR OLMAK
SAYGI..
PAYDOS..
GEZİ YAZILARIM. (BOYABAT)
“GERÇEK OLMAYAN SEVGİ!” (DENEME)
HANTAL BÜROKRASİ
BİZ OLALIM!..
RÜYADAKİ MİLYARDER:
ASIMIN NESLİ VE ÇANAKKALE SAVAŞI
TAHSİN BEY!.. (Eski bir Bürokrat) (2)
"PİŞMANLIK BELİRTİSİ BİLE TAŞIMIYORLAR."
TARİHİ YANILGIZ!
DÜNYA KADINLAR GÜNÜ VE AİLE EĞİTİMİ.
DARBELER ÜLKESİ,TÜRKİYE
ÖRNEK DEVLET ADAMLARI. “Geçmiş olan dünden hiç yâd etme, Yarın da gelmemişken feryad etme, Düşünme geçmişi de geleceğide, Şimdi şen olda yaşamı berbat etme”
GEZİ NOTLARIM.
SİNOP'LU VE SİNOP'TAN ADAYLAR
TARİH BİLGİMİZ VE YANILGIMIZ!
BİZ FARKINDA OLDUKÇA!
Toplum Mühendisliği ve Tahsin Bey.
KADINLAR GÜNÜ VE AİLE EĞİTİMİ.
BURSA’YA GEZİ NOTLARIM.
İKİ GAZETE İKİ SOFRA
DEVLET DİLİ!..
TÜRKÜLER GEÇİDİ!..
BULUNMUŞ GÜNLÜKTEN BİR GÜN!
DOST DÜŞKÜNÜ, MUSTAFA BAŞDOĞAN
KARAPÜREÇK OTOBÜSÜ:
ŞİİR DEFTERİMDEM!...
HATIRALARDA SİNEMA (eski bir yazı)
Prof.Dr. Emin Kuru’yu dinlerken.
DÜNYA KADINLAR GÜNÜ!..
KENDİMİ İNCELERİM CAHİL CESARETİYLE..!
ESKİ RAMAZANLAR..!
BOYABATLI ŞEHİT TAYYARECİ NURİ BEY.
Toplum Mühendisliği ve Tahsin Bey.
28 Şubat Darbesine bakış.
ÇOCUKLUKTAN KALAN UHDE!..
DOSTÇA SOHBET..! (10.01.2013’de yazılmış bir yazı)
YARINLAR İNŞA EDELİM
ROMANIMA DEĞERLENDİRME:
TÜRKİYENİN ŞEKLEN BÜYÜMESİ (On iki yıl önce yazılmış bir yazı)
SİNOP’TA BİR HAFTA
KAR YAĞARKEN DÜŞÜNDÜKLERİM
BİR HAFTALIK MEMLEKET PROGRAMI
TÜRKÇEMİZ ÜZERİNE..! (II)
GEZİ NOTLARIM (2)
MİLLET HAFIZASI!..
TÜRKİYEDEKİ DARBELER
JURNALCI DALKAVUKLARA DİKKAT!..
NEDEN RECEP TAYYİP ERDOĞAN?.
MÜZİK VE TAASSUP!..
HANTALLIK VE UFUKSUZLUK!.
KABADAYILAR VE BABALAR
GECEKONDUDAKİ DOSTLUKLAR VE KONFORLU EVLERDEKİ YALNIZLIKLAR.
CEMRE
NOT ALMA/YAZI YAZMA !...
ŞİİR VE ŞARKI DİLİ (12 yıllık bir yazı)
ÖMER HAYYAM'DAN SEÇMELER.
Bir Kitap & Bir Yazar
BEĞENMEDİKLERİMİZE SÖVMEK!
KORKU VE ŞÜPHE
MANZUM HİKÂYE
BİR DOSTLUK HİKÂYESİ VE ÇAY!
TEKİRDAĞ PROGRAMI
KİŞİLERDE SİYASİ SEVİYE
KORANAVİRÜS GÜNLERİNDE MEMLEKET ZİYARETİ.
HER TİP ADAM VARDIR BİZDE. (1994 yılında Hanoğlu Köyünde yaşayan bazı şahısların hicvi/taşlamasıdır)
MANZUM / HİKAYE
“İŞİ KOLAY KILALIM.”
CENAZE MERASİMİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
EMPERYALİST OYUNLAR!..
SÖVMEK BİZİM İŞİMİZ OLAMAZ (Eski Bir Yazı)
Ramazan Bayramından Memlekete Gezi Notlarım!..
MEMLEKETİMİZİ İHMAL ETMİYELİM!
GÖNÜL YARASI
BİR HASAN CELAL GÜZEL GEÇTİ BU DÜNYADAN!
KIŞTAN SONRA GELİYOR BAHAR!
28 Şubat Darbesine bakış.
28 ŞUBAT DARBESİ
ÇAY DEMLEMEDE USUL!..
ÖLÜMÜNÜN 8.YILINDA ERBAKAN;
ŞAİRLER TOPLUMLARIN SESİDİR. (12 yıl önce yazılmış bir yazı)
CHP NEDEN KAZANAMIYOR?
TERÖRİSTLERİN ÖLDÜRÜLÜŞÜ..!
MEMLEKETİMİN İNSAN MANZARALARI.
GAZETECİNİN ÖLÜMÜ (eski bir yazı)
DUYGUSAL BİR ÂNDI
Memleket’e ziyaret.
KENDİ DİL VE KÜLTÜRÜMÜZLE BİZ OLALIM..!
24 HAZİRAN 2018 VE TÜRKİYEDE SİYASET
Neşet Ertaş’ı 5. Ölüm Yılında Anarken “Garip Kalan Tezene”
ERBAKAN HOCAMIZI RAHMETLE ANARKEN (XII. Yılında)
Nezih Yıldırım'ın kaleminden. KOCA ÇINAR ve SONBAHAR..!
OKUR İLE HASBİHAL
BİR TÜRKÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
TÜRKİYE’NİN SUNİ BÜYÜMESİ! ( 10 yıl önce yazılmıştır.24.6.2011) )
DÜŞÜNDÜÜRÜCÜ SÖZLER!..
GEZİ YAZILARIM Kars programı)
GEZİ YAZILARIM (Kocaeli programı)
CEMRE SUYA DÜŞERKEN!..
GÜNLÜĞÜMDEN (İçimizi Karartıyor)
“ÇATIŞMA YERİNE BARIŞMA"
Türkiye Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ilk yerel seçimlere gidiyor. Yeni sitemde yerel yöneticisini seçmek için halkımız yarın (31.3.2019) ilk defa oyunu kullanacak. Yöneticisini seçme tercihini ortaya koyacak. Böylece i
KAR YAĞARKEN KÖY DÜŞLERİM.
BÜROKRASİDE HANTALLIK
BOYABATLI OLMA SORUMLULUĞU (13 Yıl Önce Yazılmış bir yazı)
ÖLÜM GERÇEĞİ VE YAŞAR LÜLE!..
KAZANCI BEDİH’İ ANARKEN
BAŞKASINA YÜKOLMAK HARAMDIR!.. (ASALAK ÇOCUK) HİKÂYE: Nezih Yıldırım
ÖLÜM ÖTESİ BİR HAYAT
YEREL SEÇİMLERE DOĞRU
İHTİYARLIK
HÜZÜN NEDİR.?
TARİHE SAYGI!..
MEHMET’İ ÇAĞIR, MEHMET’İ ÇAĞIRIN
GÜÇMÜ SUÇMU!...
ALÇAKÇA BİR KALKIŞMA!..
28 ŞUBAT DARBE AKTÖRLERİ!... (20.YILINDA)
DEVLET DİLİ!..
ŞARKILARIN GİZEMİ
TAHSİN BEY (Bürokratın Hikâyesi) VI.
Garson ile Müşteri Hikâye: Yazar: Nezih Yıldırım.
ÖZEL GÜNLER!...
TÜRKİYE SİYASETİ VE IRAKTA ŞEYTAN ÜÇGENİ
ÇOCUK VE OYUNCAK İLİŞKİSİ
ŞAİRLER TOPLUMLARIN SESİDİR. (12 yıl önce yazılmış bir yazı)
TÜRKİYE YALNIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR!..
İHTİYARLIK VE HASTANE SERÜVENİ
GEZİ YAZILARIM (Kastamonu)
ONBİRİNCİ YILINDA RAHMETLE..!
OKUMA SEVDASI VE BİR ÇAĞRI
MEMLEKET ŞİİRLERİM.
GEÇMİŞ OLAN DÜN
İSLAM COĞRAFYASI VE TÜRKİYE (Eski bir Yazı)
BİRGÜN
AİLE İÇİ MESELELER VE SİZİ BEKLEYEN TOPRAK;
“BEŞLİRASI OLAN OYNASIN”
GÜNLÜĞÜMDEN (BİR BAYRAM SABAHI)
Memleketime dair düşünceler.
84.YIL SONRA, YAŞAYAN MEHMET AKİF
KADIN’A TEK GÜN YETERMİ?
BULUNMUŞ GÜNLÜKTEN!
Gönül Yarası (Manzum Hikâye)
KOCA ÇINAR ve SONBAHAR..!
HOCAMIZ ERBAKAN’I 9.ÖLÜM YILINDA RAHMETLE ANIYORUM.
TÜRKİYE’DE DARBELER!
GÜNDEME DAİR ELEŞTİREL BİR YAZI. (ESKI)
AYNAYA BAKMAK VE ZAFER BEKLEMEK
KÂĞIT BİRİKTİRME ALIŞKANLIĞI VE EV TAŞIMA.
KADIN’A TEK GÜN YETERMİ?
MÜZİK VE TAASSUP!..
ASİL-DER SEZON FİNALİNİ TAMAMLADI
GEZİ NOTLARIM.
GÜNLÜĞÜMDEN: YAKARIŞ. RABBİM! (İçimden geldiği gibi, kişisel, dua ve niyazda bulundum.)
SERDAR ORTAÇ VE HAYATA DAİR MUTSUZLUĞU
ŞAİRLER TOPLUMLARIN SESİDİR. (14 yıl önce yazılmış bir yazı)
İKİ GAZETE İKİ SOFRA
TAHSİN BEY!.. ( E.Bürokratın Anıları) 3
BİR ŞANLI DİRENİŞİN ADIDIR ÇANAKKALE!
ŞEHİT TAYYARECİ BOYABAT’LI NURİ BEY!
ORHAN VELİ’Yİ OKUYORUM.
MEMLEKETE GEZİ NOTLARIM:
HAFIZADA KALANLAR;
DİLİMİZ
reklam

HABER ARŞİVİ


KÖŞE YAZARLARI